De dimensiunile unei tabachere, GD87 este o uzina in miniatura. Cea mai importanta caracteristica a sa este capacitatea de a imortaliza imagini. Fotografiile afisate pe ecranul TFT de 132X176 pixeli al lui GD87 care afiseaza pana la 65.000 de culori pot fi stocate in memoria interna a telefonului, transferate catre un alt telefon prin Multi Message Service (MMS) sau catre alt terminal, printr-un port infrarosu.
De fapt, standardul MMS este tehnologia pentru care noul Panasonic GD87 a fost lansat. Deocamdata, in Romania MMS se afla in faza de testare. In lipsa acestui standard, performantele telefonului pot fi valorificate prin navigarea pe paginile WAP, cu ajutorul browser-ului WAP2.0. In tara noastra, sunt utilizabile si functiile compatibile cu standardul GPRS, disponibil la principalii furnizori de servicii.
Totusi, imaginile capturate cu camera CMOS cu o rezolutie de 110.000 pixeli se vad in conditii bune doar pe ecranul telefonului, pe PC sau laptop, calitatea acestora nefiind prea satisfacatoare. Sa nu uitam insa ca GD87 nu a fost gandit drept camera digitala in sine, ci doar ca instrument de a imortaliza instantanee la o petrecere cu prietenii sau oriunde ai venit fara aparat de fotografiat. Din aceasta decurge si categoria de public careia GD87 i se adreseaza: este vorba de tinerii pe care englezii ii numesc „cool&trendy”.

Panasonic nu pune mare pret pe Bluetooth

Cu GD87 poti sa-ti faci si un autoportret atunci cand nu are cine sa te fotografieze sau activand sistemul de autodeclansare poti sa te fotografiezi alaturi de un prieten in zece secunde la o distanta de 30 cm.
La capitolul conectivitate, telefonul este mai putin dotat decat modelele inrudite de la Nokia sau de la Ericsson, in sensul ca nu este inzestrat cu Bluetooth. Conducerea Panasonic, prezenta la lansarea de la Londra, a motivat lipsa Bluetooth prin aceea ca aceasta tehnologie nu este suficient de bine dezvoltata, prezentand in continuare multe probleme de compatibilitate. Daca vrei cu tot dinadinsul sa-ti trimiti pozele pe un terminal cu o capacitate de stocare mai mare, cum ar fi PC-ul de acasa, nu ai decat sa apelezi la GPRS: transmiterea unei poze dureaza, in functie de performantele retelei, pana la zece minute.
Apropo de capacitate de stocare, GD87 poate inregistra pana la 900 de fisiere (sonerii, fotografii, voce etc.), dimensiunea maxima a unui fisier fiind de 50 KB. De asemenea, telefonul stocheaza pe memoria interna 200 de numere si patru fisiere de voce a cate 20 de secunde.
GD87 va fi disponibil pe piata romaneasca la inceputul anului urmator si va costa aproximativ 550 de euro. Deocamdata, intreg stocul disponibil la producator a fost epuizat pe pietele straine. De asemenea, este pentru prima data cand Panasonic se lanseaza puternic in Romania si pe piata de telefoane mobile. Principalul motiv: succesul serviciilor de telefonie.

Panasonic GD87

· Dimesniuni: 197x49x92mm
· Greutate: 103 g
· Autonomia bateriei Li-ion: pana la 420 ore de convorbire
· Formate grafice compatibile: GIF87a, GIF89, JPEG, WBMP, BMP, PNG
· Rezolutia camerei: 110.000 pixeli
· Dimensiunea maxima a unei fotografii: 50 KB
· Capacitate de stocare alocata doar fotografiilor: 1 MB
· Durata de inregistrare: 4 fisiere a 20 de secunde
· Pret: 550 euro.

Nokia 7650

· Dimensiuni: 114x56x26 mm
· Durata de convorbire: 2-4 ore
· Greutate: 154 g
· Caracteristici cheie: camera digitala incorporata, expediere imagini prin MMS, album pentru stocarea fotografiilor, compatibil cu GPRS
· Rezolutie imagini: 640×480 pixeli; afisaj grafic color: 176×208 pixeli la 35×41 mm
· Lansare: telefonul a fost lansat comercial in a doua parte a anului in curs. In prezent se afla in teste la operatorii de telefonie mobila si urmeaza sa fie distribuit de dealeri de la sfarsitul lui octombrie.
· Pret: aproximativ 700 USD.

Ericsson T68I

· Dimensiuni: 100 x 48 x 20 mm
· Greutate: 84 grame
· Caracteristici: spre deosebire de Panasonic GD87 si Nokia 7650, modelul de la Ericsson are camera atasabila
· Capacitate de stocare: camera poate stoca 14 fotografii la o rezolutie de 640×480 pixeli (52 KB) sau 208 imagini de 80×60 pixeli 4KB). La aceasta se adauga memoria
proprie a telefonului de 1 MB
· Conectivitate: dispune de tehnologie Bluetooth care permite comunicarea cu o casca sau alt terminal la o distanta de 10 m
· Pret telefon: peste 450 USD, fara conectare. Pret camera: 120 USD.