Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că spitalul municipal din Aiud va trece în categoria unităţilor medicale de suport COVID, urmând ca aici să fie alocate 200 de paturi pentru cazurile medii de infectare cu COVID-19 şi 20 de paturi pentru Terapie Intensivă.

„Prin ordin de ministru se va trece Spitalul Aiud în rândul spitalelor de suport COVID. Acolo vom avea până în 200 de paturi pentru patologie medie şi 20 de paturi pentru Terapie Intensivă. În continuare, până se va operaţionaliza Terapia Intensivă la Aiud, în 7-10 zile, Spitalul Judeţean va asigura Terapia Intensivă pentru pacienţii critici”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Decizia lui Nelu Tătaru vine după ce, ministrul s-a întâlnit miercuri cu autorităţile din judeţul Alba pentru a evalua situaţia epidemiologică din zonă, precum şi capacitatea de extensie a numărului de paturi la Terapie Intensivă.

El a mai menţionat că din analiza efectuată cu reprezentanţii administraţiei judeţene, în următoarea perioadă vor mai trebui impuse anumite restricţii în vederea scăderii transmiterii comunitare. Restricţiile vor fi stabilite de autorităţi şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Indicele de incidenţă a cazurilor de COVID-19 în judeţul Alba este mai mare de 4, iar în municipiul Alba-Iulia depăşeşte valoarea de 6, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Ce spune Tătaru despre recordul de infecări

Totodată, Nelu Tătaru a reacționat și după noul record de infectări. Ministrul este de părere că există o transmitere comunitară accentuată, în ziua când s-a depăşit cifra de 8.000 de cazuri de Covid-19, precizând că sunt 25 de judeţe cu peste 100 de cazuri pe zi, 11 judeţe cu un indice peste 3 şi trei judeţe cu indicele peste 5.

“Avem focare desfăşurate în unităţile sanitare, avem focare în instituţii pentru persoanele vârstnice, pentru bolile neuropsihice sau pentru copii. Avem focare în acele activităţi economice, iar în acelaşi timp avem şi transmitere. Transmiterea din evaluările noastre se face din evenimente private, din transport în comun, din transport navetist inter şi intra judeţean şi în general cele care duc la momentul infectării sunt cele pe care vi le-am prezentat.

HoReCa, prin evenimente private, erau cele care duceau la o transmitere accentuată. Respectarea unor condiţii pe care noi le-am dat la fiecare din activităţile revenite sau relaxate au fost cele ar fi trebuit să dea un număr mic de cazuri. În majoritate, lucrătorii HoReCa au respectat, dar au avut şi cazuri”, a declarat Nelu Tătaru.

Sursă foto: INQUAM/Alex Nicodim