„Cred că liderii europeni au un rol strategic … (şi în) stoparea şi respingerea Republicii Islamice Iran, care încă este cea mai mare forţă de destabilizare a întreaga regiune a Orientului Mijlociu”, a declarat Mike Pompeo pentru cotidianul italian La Repubblica, conform agerpres.ro

Pompeo speră că palestinienii să dea curs demersurilor SUA

Secretarul de stat american speră ca palestinienii să dea curs demersurilor SUA, angajându-se în negocieri serioase cu Israelul.

„(Palestinienii) trebuie să fie angajaţi faţă de dialog”, a spus Mike Pompeo, după ce a fost întrebat ce trebuie făcut în acest sens, ţinând cont de faptul că Autoritatea Palestiniană consideră nule acordurile încheiate recent de israelieni cu Emiratele Arabe Unite şi cu Bahrein.

La 13 august, preşedintele american Donald Trump a anunţat că Israelul şi Emiratele Arabe Unite au căzut de acord să stabilească relaţii diplomatice, ca parte a unui amplu acord în urma căruia autorităţile israeliene s-au angajat să stopeze anexarea de teritorii palestiniene ocupate.

Astfel, EAU au devenit a treia ţară arabă care a stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt (1979) şi Iordania (1994).

SUA impun noi sancțiuni Iranului

Statele Unite au inclus joi pe lista neagră mai mulţi oficiali şi entităţi din Iran, pe care îi acuză de încălcarea drepturilor omului. SUA au impus sancţiuni inclusiv unui judecător care ar fi fost implicat în cazul sportivului iranian condamnat la moarte şi executat, transmite Reuters.

Secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat într-o declaraţie că Statele Unite au impus sancţiuni judecătorului Seyyed Mahmoud Sadati, judecătorului Mohammad Soltani, filialei 1 a Curţii Revoluţionare din Shiraz, precum şi închisorilor Adel Abad, Orumiyeh şi Vakilabad.

Reprezentantul special al SUA pentru Iran şi Venezuela, Elliott Abrams, a spus că sancţiunile vizează un judecător care l-a condamnat la moarte pe luptătorul iranian Navid Afkari. De asemenea, Pompeo a spus că Sadati, un judecător al filialei 1 a Curţii Revoluţionare Shiraz, ar fi coordonat unul dintre procesele lui Afkari.

„SUA s-au angajat să îi tragă la răspundere pe cei care refuză libertatea şi dreptatea pentru oamenii din Iran, Statele Unite urmând să anunţe sancţiuni împotriva mai multor oficiali şi entităţi iraniene, inclusiv împotriva judecătorului care l-a condamnat pe Navid Afkari la moarte”, a spus Abrams în timpul unei audieri în Comisia pentru relaţii externe a Senatului.