Țările bogate capitalizează suplimentar F.M.I, cu intenția de a oferi sprijin financiar economiiilor sărace, fără a le majora însă datoria publică.

Astfel, Fondul Monetar Internațional analizează noi modalităţi de redistribuire a Drepturilor Speciale de Tragere.

Țările bogate capitalizează suplimentar F.M.I. Fiecare țară își va primi partea

G20, grupul celor mai puternice 20 de economii ale lumii, şi-a dat acordul pentru majorarea rezervelor Fondului Monetar Internaţional printr-o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezervă creată de FMI, a declarat marţi şeful instituţiei financiare internaţionale, transmite Reuters.

„În sfârşit, vinerea trecută la reuniunea G20, am obţinut acceptul pentru o nouă alocare de DST-uri, 500 de miliarde de dolari, în cadrul căreia fiecare ţară membră a FMI va primi propria sa parte”, a spus Kristalina Georgieva cu ocazia unui forum fiscal transmis online.

Vineri, miniştrii de Finanţe din grupul celor mai puternice 20 de economii ale lumii şi-au exprimat sprijinul pentru majorarea rezervelor de urgenţă ale FMI, după ce oficialii americani au renunţat la opoziţia exprimată anterior de administraţia de la Washington faţă de această idee.

Italia, ţara care în acest a deţine preşedinţia G20, vrea să obţină o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 500 miliarde de dolari, o idee care este susţinută şi de alte state din G20, ca un instrument pentru a oferi lichiditate ţărilor sărace afectate de pandemia de COVID-19, fără a creşte însă gradul lor de îndatorare.

Kristalina Georgieva a mai spus că FMI va analiza noi modalităţi de redistribuire a DST-urilor.

Sumele vehiculate sunt considerate de unii experți F.M.I. a fi mici

„Suntem de asemenea foarte interesaţi să găsim o modalitate în care statele membre bogate, care nu au atât de multă nevoie de această alocare de DST-uri precum statele mai slabe, pot să transfere sau să împrumute, prin intermediul nostru, o parte din aceste DST-uri”, a spus Georgieva.

Ultima dată când Fondul Monetar Internaţional a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.

Un expert FMI a spus că o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, însă alţi experţi sunt de părere că sumele ar putea fi mult mai mari.

Chiar dacă sumele vehiculate sunt relativ mici, injecţia de capital ar avea un impact mult mai mare pentru economiile sărace şi de asemenea ar putea linişti pieţele financiare într-o perioadă în care multe din ţările sărace sunt în pragul insolvenţei.