„Mă aştept ca preşedintele Iohannis să continue să fie avocatul statului paralel, întrucât speră că în acest fel va obţine al doilea mandat, probabil aşa cum l-a obţinut şi pe primul. Chiar şi aşa fiind lucrurile, nu cred că va mai avea argumente să respingă Legile Justiţiei, mai ales în faţa noilor abuzuri care sunt aduse în atenţia opiniei publice în fiecare zi, de care luăm cunoştinţă cu toţii. În plus, mai am speranţa că oameni oneşti din magistratură, care cred că formează majoritatea corpului magistraţilor, vor folosi Legile Justiţiei pentru reforma Justiţiei. Şi reacţiile pe care le-am primit din interiorul corpului magistraţilor sunt foarte favorabile, pentru că ei consideră că, în acest fel, judecătorii îşi vor putea recâştiga independenţa şi nu vor mai trebui să fie supuşi presiunilor de tot felul în care au funcţionat până acum”, a declarat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă. 

Potrivit acestuia, Legile Justiţiei reprezintă „un prim pas important care urmăreşte să rupă această legătură bolnavă între statul paralel şi Justiţie”.

Tăriceanu, a susţinut marţi că în România există „un asalt al statului paralel” şi a afirmat că ALDE, formaţiunea pe care o conduce, a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu „”statul paralel””. 

„Acest asalt care este dat de statul paralel, de cei care au ajuns să fie corupţi de putere şi care vor să aibă controlul butoanelor este unul consistent. Şi acest asalt se manifestă şi în ţară şi vedem că a început să se manifeste din ce în ce mai puternic şi în străinătate. ALDE, ca partid liberal, a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu statul paralel, pentru că eu cred că esenţa unei ţări democratice şi liberale este respectul fără niciun fel de concesie pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Şi am făcut acest lucru cu armele democratice care stau la dispoziţia noastră, adică dezbaterea şi votarea unor legi care să împiedice abuzurile sau organizarea unor dezbateri cu participarea asociaţiei magistraţilor, pentru că adevărul este că majoritatea acestora sunt oameni oneşti, care atrag ei înşişi atenţia asupra influenţei nefaste a sistemului paralel”, a declarat liderul ALDE într-o conferinţă de presă. 

În opinia acestuia, o serie de informaţii – între care cele legate de renunţarea din partea autorităţilor la protecţia SPP sau excluderea din magistratură a unui procuror – nu sunt „decât vârful aisbergului”. 

„Câţi români sunt victimele abuzurilor fără ca noi să ştim, până unde se întind în final tentaculele statului paralel? Pe zi ce trece vedem din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle imens care apar la suprafaţă şi ele ne oferă o imagine îngrijorătoare a României de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei – un regres imens în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, dacă este să iau ca reper chiar anul 1990, când încă Securitatea, la începutul acelui an, era extrem de prezentă în minţile noastre şi nu numai. Trăim astăzi într-o Românie care mi se pare un fel de ţară sub asediu şi asediul nu este al oamenilor politici care votează legile justiţiei, după o lungă dezbatere care a durat luni şi care a fost distorsionată ca acţiune. Lupta împotriva corupţiei n-are nicio legătură cu legile de organizare ale justiţiei”, a afirmat Tăriceanu.

AGERPRES