Estonia este o ţară mică. Are doar 1.300.000 de locuitori. Aici s-a născut binecunoscuta aplicaţie Skype, care a creat o adevărată efervescenţă în domeniu. 

Siim Sikkut, secretar de stat adjunct pentru IT şi Telecom: „Noi facem totul digital – şi în relaţia cu administraţia, şi în vieţile noastre personale. Digitalizarea este o parte importantă din viaţă noastră şi ne-a făcut mai eficienţi”. 

Estonienii au fost primii care au introdus cartea de identitate cu cip, care permite conectarea la computer şi interacţiunea cu autorităţile, astfel că în Estonia votul pentru alegerile parlamentare şi locale poate fi exercitat online în deplină siguranţă. 

Sistemele electronice sunt excelent securizate, iar mita electorală este exclusă, pentru că un vot electronic poate fi exercitat de mai multe ori într-o zi de către aceeaşi persoană, astfel ca opţiunea reală a alegătorului să nu fie pusă în discuţie. 

Estonienii spun că doar 3 lucruri nu se pot face online în ţara lor – nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă, dar asta nu pentru că nu ar fi tehnic posibil, ci pentru că sunt decizii mult prea importante, care implică un filtru uman. În rest, absolut totul este digitalizat. 

Taxele sunt de asemenea plătite exclusiv online, astfel că Estonia are unul dintre cele mai eficiente Fiscuri din lume, cu o rată impresionantă de colectare a taxelor, cu costuri extrem de mici. Ruth Paade, şeful departamentului taxe, Fiscul estonian: „Sistemul nostru de impozitare este destul de eficient – pentru a colecta 100 de euro, cheltuim doar 40 de cenţi”. Pentru comparaţie, în Germania, cheltuielile pentru colectarea unei sute de euro sunt de 4 ori mai mari.  Şi revoluţia nu se opreşte aici: estonienii au inventat sistemul de e-rezidenţă, care permite oricui să devină cetăţean virtual estonian. 

Adam Rang, purtător de cuvânt e-Residency: „Ca e-rezident, ai toate drepturile în afaceri la fel ca un estonian. Poţi înfiinţa o companie UE online, o poţi dirija online”. 

E-rezidenţa, destinată investitorilor din afara UE ce nu au acces la piaţa blocului comunitar, îi atrage ca un magnet pe ucraineni, de exemplu, dar poate deveni interesantă şi pentru britanici, care urmează să părăsească Uniunea Europeană.  Ambiţia estonienilor este ca până în 2025 să ajungă la 10 milioane de rezidenţi virtuali, adică de 10 ori populaţia ţării. O altă ambiţie este ca, pe parcursul celor 6 luni în care deţin preşedinţia UE, să extindă modelul lor de succes la nivelul întregii Uniuni, ca antidot la birocraţia europeană.

Sursa: stiritvr.ro