“Toate acestea reprezintă urmările războiului civil de 11 ani, când s-a produs o migraţie masivă de la rural către urban şi o populaţie mare s-a concentrat în zona urbană, unde nu s-au luat măsuri adecvate în ceea ce priveşte apa şi salubritatea. La aceasta suntem martori în prezent”, a declarat ministrul sănătăţii şi salubrităţii din Sierra Leone, dna Zainab Hawa Bangura.

Potrivit acesteia, în capitala Freetown s-au înregistrat circa 100 de decese din cauza holerei în ultima lună, mai ales în zonele aglomerate, ceea ce ridică numărul total la 176 în această ţară. În Guineea învecinată s-au înregistrat 82 de decese.

“Este important să cerem ajutor de la comunitatea internaţională, pentru a răspândi mobilizarea resurselor”, a afirmat ministrul.

Holera este o infecţie a intestinului subţire, contractată prin consumul de alimente sau lichide contaminate. Aceasta poate cauza diaree acută şi vărsături şi poate ucide în doar câteva ore.

Potrivit Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii, s-a înregistrat o creştere acută a numărului de cazuri de holeră de la începutul sezonului ploios. În ultimele cinci săptămâni, au fost confirmate 6.000 de cazuri în Sierra Leone, fiind posibil să nu fi fost raportate oficial multe altele.
Frank Timiş, cel mai bogat român potrivit ultimei ediții a Capital Top 300, cu o avere estimată la 1,6-1,65 miliarde de euro, deţine în Sierra Leone compania African Minerals. În 2011, compania a fost în atenția presei prin achiziția de către Shandong Iron & Steel Group a 25% din proiectul de exploatare a minereului de fier din Siera Leone, pentru care a plătit 1,5 miliarde de dolari, bani ce vor fi utilizați în faza a doua a proiectului.
Sursa: Agerpres