Indonezia este țara care a fost cel mai crunt lovită de la începutul acestui an. Țara a avut parte de cutremure iar un avion s-a prăbușit cu peste 60 de oameni la bord. Totul s-a petrecut doar în decurs de câteva săptămâni.

În Indonezia se continuă căutările pentru supraviețuitorii cutremurului de 6,2 grade. Seismul a avut loc  săptămâna trecută pe insula Sulawesi. Echipele de intervenție sunt copleșite, pe măsură ce se confruntă cu o avalanșă de dezastre care a lovit țara asiatică într-un interval scurt de timp, scrie CNN.

Inundațiile din provincia Kalimantanul de Sud au ucis zeci de oameni și lăsat zeci de mii fără adăpost. O alunecare de teren petrecută pe 8 ianuarie a îngropat mai mulți oameni după ce a lovit un sat din Java de Vest. În paralel, scafandrii continuă să caute victimele și una dintre cutiile negre ale cursei Sriwijaya Air 182, prăbușită în Marea Java pe 9 ianuarie. Totodată, doi vulcani de pe cea mai populată insulă indoneziană, Java, au început să arunce cenușă în aer și sute de oameni au fost evacuați.

În paralel, Indonezia este din plin lovită și de pandemia de COVID. Zilnic sunt raportate niveluri record de cazuri noi în ultimele zile.

Bilanț tragic al cutremurului din Indonezia

Duminică, bilanțul cutremului de 6,2 grade produs în insula Sulawesi a crescut la 84 de morți. Salvatorii continue să caute supraviețuitori prinși sub ruine. 73 de oameni au murit în orașul Mamuju, iar alți 11 în Majene, oraș aflat la 200 de kilometri distanță. Mii de oameni și-au abandonat locuințele, însă încă există oameni prinși sub clădirile dărâmate, potrivit echipelor de intervenție.

Cel puțin 253 de oameni au fost răniți grav, iar alți 678 au suferit răni ușoare, a anunțat Consiliul Național pentru Administrarea Dezastrelor din Indonezia. Seismul a provocat și o cădere a rețelei de electricitate și trei alunecări de teren de-a lungul drumului dintre Majene și Mamuju.

Având în vedere gravitatea pandemiei în Indonezia, unde au fost raportate 900.000 de cazuri și 26.000 de morți, centrele de evacuare urmează să primească teste antigen pentru ca autoritățile să testeze populația pentru a depista posibilele cazuri de COVID-19 în rândul celor aproape 20.000 de evacuați.

Indonezia se află pe traseul “Inelului de foc” din Pacific și are o activitate vulcanică ridicată, fiind des lovită de cutremure și erupții. În 2018, un cutremur cu magnitudinea 6,2 și tsunami-ul aferent au lovit orașul Palu din Sulawesi, ucigând mii de oameni.

Oameni uciși de inundații

Inundațiile provocate de ploi în provincia Kalimantan (insula Borneo) au ucis cel puțin 15 oameni și au dus la evacuarea a peste 100.000. Apa de peste un metru și jumătate a inundat peste 20.000 de locuințe. Echipele de salvare au distribuit mâncare și pături sinistraților, iar președintele Joko Widodo a vizitat zona afectată. Alți șase oameni au fost uciși în inundațiile și alunecările de teren din Manado, provincia Sulawesi de Nord.

Potrivit Agenției indoneziene de meteorologie, climatologie și geofizică, ploile vor continua pentru că regiunea se află în sezonul ploios, care va dura până în februarie.

Între timp, salvatorii continuă să caute victimele surprinse de o alunecare de teren produsă în satul Cihanjuang (Java de Vest). Luni au fost scoate din noroi alte patru persoane decedate, ducând bilanțul la 33 de morți. Încă patru persoane sunt date dispărute.

Tragedia aviatică care a zguduit Indonezia

Un alt dezastru care a zguduit Indonezia este prăbușirea zborului Sriwijaya Air 182 în Marea Java. Aeronava transporta 62 de oameni la bord. Vineri, scafandri au localizat înregistratorul de voce din cabină, însă acesta era incomplet. Cu toate acestea, anchetatorii cred că vor putea obține datele. Tot vineri au fost extrase cu succes datele celeilalte cutii negre, care înregistrează parametri de zbor.

Aceste date au confirmat ipoteza preliminară, potrivit căreia că cele două motoare ale aeronavei Boeing 737-500 erau încă în funcțiune în momentul în care avionul a lovit apa.

Eforturile de a identifica și recupera rămășițele celor aflați la bord continuă.