Până în 1509, când a fost cucerit de spanioli, teritoriul actual al țării era ocupat de triburile Chorotegas, Huetaras și Bruncas. Primul Parlament, denumit Adunarea Provizorie, a funcționat până în 1823 și, cu intermitențe, până în 1824, când s-a numit Adunarea Constitutivă a Americii Centrale, în Guatemala, în intenția constituirii unui mare stat centroamerican. Între 1823 și 1838 a făcut parte din Federația Statelor din America Centrală, în 1840 redevenind stat independent. Un eveniment semnificativ în istoria țării a avut loc în 1948, când rezultatele alegerilor prezidențiale au fost contestate. Cu toate că forul legislativ anulează rezultatele alegerilor respective, în luna martie același an se declanșează războiul civil. Forțele antiguvernamentale, conduse de José Figueres Ferrer, obțin victoria, iar în luna aprilie puterea este preluată de o juntă revoluționară. În decembrie 1948 este desființată armata costaricană, iar în 1949 este adoptată o nouă constituție, în vigoare și în prezent. Costa Rica nu are armată prin constituție, dar are poliție domestică și Garda Națională care este armată și este folosită pentru a menține stabilitatea internă.

Șeful statului și al guvernului este Luis Guillermo Solís Rivera (din 8 mai 2014). Președintele este ales prin vot popular pentru o perioadă de patru ani. Ultimele alegeri prezidențiale au avut loc la 2 februarie 2014 și 6 aprilie 2014. Următoarele sunt programate pentru februarie 2018.

Peste un milion de vizitatori în fiecare an

Costa Rica este de multă vreme una dintre cele mai "fierbinți" destinații de vacanță din America Latină, având peste un milion de vizitatori în fiecare an. În pofida acestei explozii de turiști, Costa Rica rămâne un loc bogat în minuni naturale și diversitate biologică. Parcurile naționale sunt mândria țării. Autoritățile au delimitat o treime din teritoriu ca zonă protejată și a constituit zeci de rezervații sălbatice, pentru a obține un statut privilegiat în ecoturism. Costa Rica beneficiază de o varietate uimitoare de peisaje, microclimate, floră și faună.

Vizitatorii care caută o vacanță activă sunt răsfățați cu o diversitate de opțiuni, de la rafting și surfing până la drumeții, ornitologie și golf. Principalele atracții turistice: capitala San Jose, Teatro Nacional, Catedrala Metropolitană, Muzeul Național și Muzeul Aurului Pre-Columbian. De asemenea, explorarea orașelor din jurul San Jose, unul dintre ele Cartago fiind întemeiat în 1563, ca prima capitală. Alte puncte de atracție sunt spectacolul vulcanului activ Arenal și plimbările în centrul istoric Liberia ce oferă posibilitatea admirării celor mai tipice arhitecturi coloniale din țară.

Vizitarea muzeului Centro Neotropico Sapapiqui, din Northern Lowlands în cadrul căruia se pot afla informații despre culturile indigene contemporane din Costa Rica. Acest muzeu onorează diverse triburi și expune exemple de ceramică, arcuri și săgeți, îmbrăcăminte, artefacte și materiale video. Nu în ultimul rând, o vizită la Zoo Ave, unde se regăsesc creaturi și păsări de la cele mai obișnuite până la cele mai rare, precum jaguari, tapiri și șerpi și explorarea Parcului Național Tortuguero cu barca. Mâncarea în Costa Rica este simplă dar consistentă. Faima mâncărurilor extrem de picante se datorează Mexicului, însă în Costa Rica mâncarea nu este picantă ci doar aromată din cauza amestecului aromelor. "Gallo pinto" este un amestec de orez cu fasole și puțin coriandru sau ceapă. "Casado" este un prânz tipic în Costa Rica, ce conține orez și fasole cu carne sau pește, servit întotdeauna cu salată și banane plantain pe grătar. Fructele bune și proaspete se găsesc din plin și la prețuri mici. Piețele "mercado" sunt locuri ideale pentru a achiziționa fructe și alte produse locale cum ar fi "salsa Lizano", un sos din legume, ușor picant și dulce, deseori numit ketchup costarican.