An de an, revista The Economist organizează un concurs în care decernează titlul de “Ţara anului”.

Prestigioasa revistă britanică acordă premiul ţării care şi-a îmbunătăţit cel mai mult imaginea pe parcursul ultimului an.

Printre câştigătoarele din trecut ale titlului de “Ţara anului” s-au numărat Uzbekistan, pentru abolirea sclaviei, Columbia, pentru că a reuşit să instituie pacea, și Tunisia, pentru că s-a deschis către democrație.

În schimb, 2021 a fost un an extrem de dificil şi foarte puţine ţări au mai reuşit să iasă în evidenţă, notează jurnaliştii The Economist.

Republica Moldova, printre ţările nominalizate de jurnaliştii britanici

Surprinzător, pe lista principalelor candidate pentru titlul de “Ţara anului 2021” s-a aflat şi Republica Moldova.

Considerată pentru multă vreme un centru pentru spălarea banilor din Rusia, Republica Moldova continuă să fie una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Publicaţia britanică notează însă că, la finalul lui 2020, Maia Sandu, o cunoscută luptătoare împotriva corupţiei, a fost aleasă în funcţia de preşedinte. Iar în 2021, cetăţenii acestei ţări au încredinţat controlul în Parlament partidului Maiei Sandu.

Samoa este o altă ţară aflată pe lista scurtă pentru titlul de “Ţara anului 2021”. În micul stat din sudul Oceanului Pacific, justiția a dezamorsat o criză constituțională, a înlăturat partidul aflat la putere de peste trei decenii, dar și un premier care pretindea că a fost ales de Dumnezeu. În schimb, postul de prim-ministru a fost preluat de un reformator, prima femeie care ocupă această funcție.

Zambia, o ţară care era coruptă şi falimentară, în urmă cu un an, şi-a recâştigat democraţia în 2021. În luna august, s-a încercat fraudarea alegerilor, însă omul de afaceri liberal Hakainde Hichilema a fost votat de atât de mulţi cetăţeni, încât fraudarea votului a eşuat. Noul preşedinte al Zambiei  a încheiat un acord cu FMI, a promis că va reduce subvențiile risipitoare la combustibil și electricitate și a început să investigheze corupția.

O altă ţară care a luptat pentru valorile democratice este Lituania. Autorităţile de la Vilnius au sfidat Guvernul chinez şi au permit Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare în capitala Lituaniei. Mai mult, statul baltic a ţinut piept unor regimuri autoritare, precum cele din Rusia şi Belarus, şi a oferit adăpost multor disidenţi, cum ar fi Svetlana Tihanovskaia, cea care a câştigat, probabil, ultimele alegeri din Belarus.

“Ţara anului 2021” a fost desemnată Italia

Jurnaliştii de la The Economist au argumentat că acest titlu a fost acordat pentru politica Italiei.

“Din cauza guvernării slabe, italienii erau mai săraci în 2019 decât erau în 2000. Cu toate acestea, în acest an, Italia s-a schimbat. Prin Mario Draghi a căpătat un prim-ministru competent și respectat la nivel internațional.

Pentru prima dată, o largă majoritate a politicienilor săi au îngropat securea războiului pentru a susține un program de reformă profundă care ar trebui să-i garanteze Italiei că primește fondurile la care are dreptul în cadrul Planului de Redresare post-pandemic al UE.

Rata de vaccinare a Italiei împotriva COVID este printre cele mai ridicate din Europa. Iar după un an 2020 dificil, economia sa își revine mai repede decât cea a Franței sau a Germaniei”, a explicat The Economist alegerea făcută.