Klaus Iohannis discută viitorul României cu preşedintele Consiliului European

Astfel, printre subiectele abordate s-a nuumărat numără măsurile pentru gestionarea pandemiei şi încurajarea campaniei de vaccinarea la nivel european, preţurile la energie, securitatea şi apărarea UE, aspectele externe ale migraţiei şi relaţiile externe ale UE, în special situaţia de la graniţele cu Ucraina şi cu Belarus.

„Principalele subiecte abordate în cadrul videoconferinţei au vizat temele aflate pe agenda Consiliului European, respectiv coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situaţiilor de criză şi rezilienţa la acestea, preţurile la energie, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migraţiei şi, respectiv, relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe situaţia de la graniţele cu Ucraina şi cu Belarus.

În cadrul intervenţiei sale, Preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea coordonării strânse a statelor membre UE, bazate pe date ştiinţifice, inclusiv în ceea ce priveşte noua variantă a virusului SARS-CoV-2. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat progresele care se fac pentru adaptarea vaccinurilor şi accesul rapid al statelor membre la acestea”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Creşterea semnificativă a preţurilor la energie

Despre creşterea semnificativă a preţurilor la energie, președintele a punctat necesitatea ca acest subiect să rămână prioritar pe agenda instituţiilor europene şi s-a pronunţat pentru o analiză atentă a funcţionării pieţei interne de energie, astfel încât să fie evitate distorsionări ale acesteia

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit și despre  necesitatea găsirii de soluţii pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi a evidenţiat importanţa corelării acestei discuţii cu obiectivele Uniunii în materie de schimbări climatice.

Discuțiile legate de pregătirile Summitului Parteneriatului Estic

„În cadrul discuţiilor legate de pregătirile Summitului Parteneriatului Estic (PaE), Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca Uniunea Europeană să aibă un nivel de ambiţie ridicat prin Declaraţia comună ce ar urma să fie adoptată cu acest prilej, care să conţină o viziune strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului.

Totodată, Preşedintele României a reiterat necesitatea sprijinirii de către Uniunea Europeană a partenerilor care îşi doresc şi se află angajaţi ferm pe calea reformelor, precum Republica Moldova, a cărei conducere este orientată spre reformă şi un angajament european puternic”, este scris în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.