Moneda naţională nu va avea evoluţii spectaculoase în următoarele trimestre faţă de nivelul actual al cursului de schimb, potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, care crede că, pe baza fundamentelor economice, paritatea de echilibru se situează între 4,2 şi 4,3 lei/euro.

„E clar că rata de schimb valutar, aşa cum arată fundamentele economiei româneşti, are o variaţie între 4,2 şi 4,3 lei/euro, şi am văzut acest lucru în perioada ultimelor luni. Pentru fundamentele existente ale economiei româneşti este un curs de echilibru. Eu nu cred că vor fi evoluţii spectaculoase în perioada trimestrelor următoare în ceea ce priveşte actualul curs”, a spus Tănăsescu la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro Tv.

Oficialul FMI consideră că este o mare greşeală în a face speculaţii cu privire la un anumit nivel al cursului, aşa cum procedează foarte mulţi oameni de afaceri.

„Cursul de schimb leu/euro sau leu/dolar este o consecinţă a pieţei şi cred că astfel de semnale nu fac decât să înrăuţească”, a arătat Tănăsescu.

În acest context, el a explicat că politica Băncii Naţionale a României privind cursul de schimb este una corectă, la fel ca şi cea a băncii centrale din zona euro.

„BNR joacă acest rol de stabilizator, iar evoluţia cursului este conformă cu ceea ce se întamplă pe piaţa românească la ora actuală. Nu cred ca banca centrală e un instrument care intervine frecvent şi ţine (cursul – n.r.)”, a mai spus Tănăsescu.

Întrebat dacă moneda naţională s-ar putea deprecia până la un nivel al cursului de 5 lei/euro în cazul în care România nu mai beneficiază de următoarele tranşe din împrumut, Tănăsescu a răspuns că nu crede acest lucru.

SURSA:
Mediafax