Este complet interzis! Nu ai deloc voie să faci acest lucru. Se aplică în toată România

Tradiția românească spune că pe data de 20 decembrie este Ignatul, atunci când majoritatea oamenilor taie porcul. De altfel, ziua aceasta este considerată ca fiind cea care dă startul în mod oficial sărbătorilor de iarnă.

Acest obicei se păstrează și în zilele noaste, chiar dacă mulți nu mai fac acest lucru, iar Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a venit cu o serie de sfaturi pentru cei care încă mai practică această tradiție. Astfel, românii trebuie să respecte mai multe condiții de salubritate, aceleași pe care le-au respectat și în anii trecuți.

În trecut, porcul se tăia altfel, dar acum sacrificarea acestuia se face în gospodărie de către medicul veterinar. Înainte de acest procedeu este nevoie de contenția animalului, prin folosirea unor metode care să nu provoace suferință, durere, contuzie sau rănire.

Metodele prin care se poate tăia porcul

ANSVSA spune că picioarele animalului nu trebuie legate și nici nu este voie ca acesta să fie suspendat, subliniind că sunt câteva metode legale pentru sacrificarea porcului, acestea fiind pistolul cu gloanțe captiv, aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței, electronarcoza și expunerea la dioxid de carbon.

În ceea ce privește lovitura care cauzează pierderea cunoștinței, aceasta trebuie realizată cu un instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Mai mult, persoana care face acest lucru trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

După asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii acestora trebuie să facă o incizie la cel puțin o arteră carotidă. După acest pas a avut loc, nu trebuie să se aplice nicio procedură de fasonare până când nu se va termina sângerarea.

Carnea trebuie să primească acordul medicului veterinar

ANSVSA mai spune că, după tăierea porcului, deținătorii au obligația de a lua o bucată de carne și de a o duce la medicul veterinar, care o va testa pentru Trichinella. Carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu va veni cu rezultatul negativ pentru această boală. Această recomandare este valabilă și în cazul porcilor mistreți.

Pentru acest test, ANSVSA spune că se poate tăia o bucată mică de carne, de dimensiunea unei nuci, din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.

De obicei, prețul pentru un astfel de examen pornește de la 22 de lei + TVA și poate ajunge până la 81 de lei + TVA.