Conducerea CSM a cerut să fie primită de președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre legea adoptată marți de Camera Deputaților prin care se vor desființa pensiile magistraților, în cazul în care șeful statului va promulga legea.

Întâlnire la Palatul Cotroceni

Întâlnirea va avea loc joi, la Palatul Cotroceni. Trebuie precizat că magistrații de la ICCJ au pregătit deja contestarea legii la CCR.

La ora 11 joi vor merge la întâlnirea cu președintele Iohannis președintele CSM, Nicoleta Țînț, și vicepreședintele CSM, Tatiana Toader, anunță digi24.ro.

Decizia luată de Parlament privind eliminarea pensiilor speciale este tristă şi stupefiantă, a declarat miercuri preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Alina Corbu.

”Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă. Tristă, pentru că a fost luată într-o modalitate care ridică mari întrebări cu privire la previzibilitatea legii în ceea ce priveşte reglementarea statutului unor profesii care presupun dedicaţie şi privaţiuni pentru servirea interesului public – magistraţii, personalul aeronautic, diplomaţii, grefierii etc. – şi pentru că pare să fi fost luată, cel puţin în cazul magistraţilor, cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenţei anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale.

Afectarea stabilității sistemului judiciar

Nu cred că am mai avut o astfel de situaţie în România, mai ales că hotărârea a fost luată practic în condiţii de cvasi-unanimitate, o clasă politică altminteri prin definiţie divizată găsind se pare una dintre puţinele linii comune în afectarea pe termen lung a însăşi stabilităţii sistemului judiciar”, scrie Corbu într-o scrisoare deschisă.

Aceasta a convocat ședința ICCJ pentru miercuri la ora 18, subiectul fiind contestarea legii la CCR.

Printre categoriile de profesii care vor rămâne fără pensii speciale dacă legea propusă de PNL adoptată de Parlament intră în vigoare se numără magistrații, primarii, deputații și senatorii, diplomații și judecătorii CCR. Eliminarea pensiilor nu s-ar aplica în cazul militarilor, polițiștilor sau sportivilor.

Critici la adresa legii

Dealtfel, fostul judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a anticipat deja că legea va fi picată de CCR.

”Se fac multe greșeli. Nu poți să vii să spui că la unii le lași și la unii le tai. Sunt foarte multe greșeli. Am auzit că acum se cere și anularea indemnizației speciale a parlamentarilor. Lucrul acesta poate fi cerut doar de Parlament.

Trebuie tratate egal. Nu poți să spui că la Armată lași, dar la magistrați nu lași. Se poate pica la Curtea Constituțională. Textul legii spune că nu poți să aduci în texte de lege o prevedere care a fost declarată neconstituțională”, a declarat marți Zegrean.

”Se face o propune în disprețul deciziei CCR. Sunt decizii ale Curții care spun că nu poți să aduci în lege o prevedere legală care a fost declarată neconstituțională. Nu știu de ce au făcut așa, nu înțeleg.

Nu vreau să dau sfaturi nimănui, dar e greu de înțeles. În toate situațiile în care un text a fost declarat neconstituțional, dacă s-a încercat introducerea lui într-o altă lege, Curtea a respins”, a completat Zegrean.