Micşorarea dobânzii de referinţă la dolar a dat un impuls pieţelor de capital

Săptămâna bursieră a fost caracterizată de evoluţii mixte, atât în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei, cât şi mişcările preţurilor.

În primele două zile, întreaga suflare bursieră din România şi de oriunde în lume a stat în aşteptarea deciziei FED cu privire la dobânda de politică monetară în SUA. Investitorii şi analiştii aşteptau să vadă dacă banca centrală a SUA va interveni scăzând dobânzile, astfel încât să sprijine pieţele de capital şi să stimuleze revenirea la normal a lichidităţii pe piaţa creditului, acolo unde în ultimele săptămâni au fost înregistrate cele mai mari probleme, atât din partea fondurilor de risc, cât şi din partea băncilor de investiţii sau de retail.

Am avut aşadar parte de o lichiditate foarte scăzută luni şi marţi, iar tendinţa indicilor bursieri a fost uşor descendentă. Pentru că marţi seara decizia luată de FED a surprins pozitiv investitorii (scăderea de dobândă fiind de 0,5%, şi nu doar de 0,25%, aşa cum anticipa majoritatea analiştilor), miercuri la deschidere am avut parte de o tendinţă generalizată de creştere şi de o lichiditate foarte bună comparativ cu media zilnică din cele două-trei săptămâni anterioare. Părea că bursa românească (ca de altfel toate bursele internaţionale şi cele din zonele emergente) va reveni la un trend ascendent. Investitorii au fost miercuri foarte atenţi la evoluţiile pieţei şi au tranzacţionat destul de activ. Era normal să vedem o astfel de reacţie, pentru că majoritatea îşi amânaseră deciziile de cumpărare sau de vânzare până după apariţia informaţiei legate de FED. Ca urmare, la momentul în care această informaţie a apărut, a fost automat inclusă în preţuri şi în deciziile de tranzacţionare.

În şedinţa de miercuri, cei trei indici generali ai bursei bucureştene au consemnat aprecieri de circa 1,6 puncte procentuale, în vreme ce indicele SIF-urilor a crescut ceva mai mult, închizând ziua la o cotaţie cu peste 2% mai ridicată faţă de nivelul de referinţă de marţi.

Totuşi, entuziasmul investitorilor şi încrederea în evoluţia pozitivă a piaţei nu a ţinut, în mod surprinzător, decât o singură zi. În şedinţa bursieră de joi, la deschidere, piaţa a avut un comportament mixt, iar ulterior în piaţă au început să apară ordine mai importante de vânzare, care au creat o presiune negativă asupra preţurilor şi au făcut ca, până la final, cotaţiile să evolueze descendent. Indicii au închis joi cu toţii în pierdere, amplitudinea de variaţie fiind aproape de jumătate din cea a zilei de miercuri. Putem spune că joi s-a pierdut practic jumătate din terenul câştigat miercuri pe fondul acelui entuziasm de piaţă despre care aminteam anterior. Este totuşi de remarcat faptul că joi lichiditatea a fost foarte bună, chiar şi dacă facem abstracţie de tranzacţia Deal cu circa 30.875.000 acţiuni Impact, realizată la preţul mediu de 1,05 lei, tranzacţie în care vânzător a fost domnul Dan Ioan Popp, acţionar semnificativ, fondator şi membru în conducerea societăţii, iar cumpărător a fost o bancă internaţională de investiţii, printr-una din subsidiarele sale.