"Trebuie să monitorizăm cu grijă evoluţiile din România. Grupul S&D are o poziţie foarte clară: există o singură întrebare pentru noi şi aceasta este dacă valorile şi legile UE sunt încălcate. Până acum nu am văzut o încălcare a legilor UE şi de aceea nu vedem nevoia vreunei acţiuni în acest stadiu. Totuşi, trebuie să continuăm să monitorizăm atent evoluţiile şi în cazul unei încălcări a legilor UE, să luăm măsuri. Dacă vom vedea o încălcare a legilor UE, vom fi primii care ne vom face vocea auzită”, a spus Swoboda.

El a răspuns acuzaţiilor recente lansate de grupul PPE în Parlamentul European, menţionând că ”este surprinzător de văzut că toţi cei care au fost tăcuţi în legătură cu Ungaria când a existat o încălcare clară a legislaţiei UE, acum se implică în lupte interne”. ‘Spre deosebire de PPE, noi urmăm o singură linie: atunci când legile şi valorile UE sunt încălcate, UE nu trebuie să tacă”, a adăugat liderul grupului S&D.

Referitor la posibila suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, eurodeputatul austriac a apreciat că ‘în cazul lansării unei proceduri de suspendare, conform prevederilor Constituţiei române, contra preşedintelui Băsescu, îi revine poporului român să decidă dacă îl doreşte sau nu ca preşedinte (pe Traian Băsescu – n. red.) în viitor”. ‘Este o decizie pe care numai poporul român o poate lua şi noi nu putem deveni parte în acest proces intern de luare a deciziilor”, a adăugat liderul S&D.
Sursa: Agerpres