Peste 480 de elevi şi angajaţi de la o şcoală din Mizil au fost evacuaţi, vineri, după ce într-o anexă a unităţii s-a descoperit un proiectil. Pompierii intervin la faţa locului.

News.ro

“481 preşcolari şi şcolari, cadre didactice si personal auxiliar din cadrul Şcolii nr. 1 din Mizil au fost evacuaţi preventiv după un anunt referitor la prezenţa unui element de muniţie din cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost găsit intr- o anexă a şcolii in timp ce se executau lucrări de reparaţii”, a transmis, vineri, ISU Prahova, potrivit news.ro

Autoritățile au precizat că la faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje pentru ridicarea muniţiei, o autospecială şi o ambulanţă. Până la sosirea echipei pirotehnice s-a procedat la evacuarea copiilor şi la balizarea zonei.

News.ro

Incident similar în Bihor

Nu este primul incident de acest fel produs în România. Astfel de evenimente s-au mai întâmplat în țara noastră, chiar în ultimele luni. Astfel, pe 5 ianuarie 2021, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost solicitat să efectueze o operaţiune de asanare a muniţiei neexplodate, în Cimitirul Municipal „Rulikowski”, din Oradea.

Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au identificat o bombă de artilerie, de calibru 60 de milimetri, în stare de funcționare, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial.

Muniția, descoperită de un angajat în timp ce săpa o groapă de înhumare, a fost ridicată, transportată și depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni ai inspectoratului, în vederea distrugerii ulterioare prin explozie controlată.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reamintește persoanelor care descoperă muniţii neexplodate, să nu le atingă, iar când execută diferite activităţi şi depistează muniţii, să sisteze imediat lucrările, să îndepărteze întregul personal din zona periculoasă şi să anunţe de urgenţă, prin intermediul numărului unic 112, serviciile de urgenţă profesioniste”, se arată în informarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Bombă găsită lângă un supermarket

Trebuie amintit că în iulie 2020, clienţii unui supermarket şi ai altor 4 magazine din Ploieşti au fost evacuaţi de urgenţă, în urmă cu două ore, după ce pe un şantier din apropiere a fost descoperită o bombă de aviaţie neexplodată, din al doilea război mondial. Proiectilul de 200 de kilograme trebuia extras din zona cu grijă, iar misiunea pirotehniştilor s-a dovedit a fi dificilă şi periculoasă.

O echipă de muncitori care lucrează la construcţia unui ansamblu rezidenţial în nordul oraşului a dat de proiectil, în momentul în care excavatorul a săpat mai adânc în pământ. Oamenii au sunat imediat la 112 şi piorotehniștii de la inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Prahova au izolat rapid zona.

Bomba nu putea fi detonată pe şantier, pentru că la nici 100 de metri se afla supermarketul plin de cumpărători. Specialiştii au luat decizia de a evacua circa 300 de oameni din magazine şi au chemat la faţa locului un echipaj de la unitatea specială de intervenţie din Ciolpani, specializat în ridicarea muniţiei. Misiunea acestuia s-a încheiat cu bine, în urmă cu puţin timp.