Ordinul de evacuare a Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” a ajuns în unitatea medicală vineri la ora 16.10. Actul poartă semnătura șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. El a fost avizat de ministrul Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu.

Ordinul prevede că DSP Bucuresti întreprinde măsurile necesare în vederea operaționalizării, în totalitate, ca unitate de tratament a pacienților COVID-19 pozitivi cu manifestări clinice medii și severe a Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor.

Potrivit documentului, din cauza situației grave generate de creșterea numărului de cazuri la nivelul municipiului București și județului Ilfov, precum și a situației critice în ceea privește capabilitățile medicale de anestezie și terapie intensivă operaționalizate la nivelul municipiului București, în raport cu numărul mare de solicitări pentru pacienții COVID-19 pozitivi, măsura va fi pusă în aplicare în regim de urgență.

Cum se face evacuarea pacienților COVID-19 conform ordinului

“Evacuarea și transferul pacienților COVID-19 negativi care sunt internați la Spitalul Foișor vor fi realizate cu sprijinul Direcției Generale Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Transferul respectivilor pacienți va fi coorrdonat de către dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD București.

După ce măsurile de operaționalizare în totalitate ca unitate de tratament a pacienților COVID-19 la Spitalul Foișor vor fi finalizate și spațiile de tratament vor fi disponibile, DSP București informează imediat cu privire la acest aspect Centrul Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției și centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției”, se scrie în ordin.

Îmi pare rău, înțeleg disconfortul

„Îmi pare foarte rău, înțeleg disconfortul, înțeleg toată situația asta. Nimeni nu vrea să pună viața nimănui în pericol, dar suntem într-o situație care ne obligă să facem anumiți pași care sunt necesari”, a spus șeful DSU.

Evacuarea Spitalului de Ortopedie Foişor a început vineri seara, iar sâmbătă dimineața mai erau de evacuat opt pacienți. Tot în cursul zilei de sâmbătă ar urma să fie aduși în această unitate medicală primii pacienți cu Covid-19. Acțiunea de evacuare i-a revoltat pe pacienții internați și pe aparținătorii lor.