Ultimele rapoarte publicate de companiile internationale de analiza privind evolutia pietei mondiale de Tehnologia Informatiei confirma pozitia de lider a companiei IBM, si anume:
· IBM a fost furnizorul numarul unu in domeniul celor mai puternice supercalculatoare din lume in primul trimestru al anului 2002 – potrivit raportului International Data Corporation (IDC) referitor la veniturile inregistrate pe piata mondiala a sistemelor de calcul de inalta performanta. In cea mai recenta Lista TOP500, IBM detinea 160 din cele mai puternice 500 de calculatoare de inalta performanta din lume, depasindu-si astfel toti competitorii;
· IBM isi extinde suprematia pe piata mondiala a serverelor si inregistreaza cea mai ridicata crestere annuala a veniturilor pe segmentul serverelor Intel; compania isi extinde cota veniturilor pe piata serverelor UNIX si Linux – potrivit raportului Gartner Dataquest.
Conform celor mai recente statistici realizate de Gartner Dataquest privind piata mondiala a serverelor, cota IBM pe piata globala a serverelor a inregistrat o crestere de 2,0 procente in primul trimestru al anului 2002 fata de primul trimestru al anului 2001; aceasta reprezinta cea mai importanta crestere in comparatie cu orice alt competitor IBM; in plus, veniturile pe piata mondiala a serverelor
Intel au crescut cu 2,8 procente. Compania a castigat o cota anuala a veniturilor de 15,7 procente pentru serverele bazate pe Linux. Conform Dataquest IBM a incheiat trimestrul unu al anului 2002 cu o cota de 31,5 procente in ceea ce priveste veniturile inregistrate pe segmentul de piata al serverelor Linux, devenind astfel lider in domeniu;
· Estimarile privind veniturile din licente de software pentru sistemele de gestiune a bazelor de date la nivel global pentru anul 2001 plaseaza compania IBM pe locul intai in clasamentul realizat de Gartner Dataquest.
IBM Romania este lider pe piata locala de Tehnologia Informatiei, crescandu-si cota de piata pe segmente strategice; printre clientii majori pot fi mentionati: Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul de Interne, Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Banca Agricola, Tarom, Directia Generala a Vamilor, MobilRom, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale etc.
Imaginea si produsele IBM sunt promovate atat direct de angajatii IBM Romania cat si prin reteaua sa extinsa de Parteneri de Afaceri.
IBM se remarca in Romania si prin implicarea sa in proiecte academice si de sponsorizare/donatie:
Centrul de Excelenta IBM la Academia de stiinte Economice Bucuresti, e-business Academy la Universitatea „Politehnica” Bucuresti, sponsorizarea timp de cinci ani consecutiv a Concursului International de Programare pentru Studenti (ACM contest), premierea elevilor cu rezultate deosebite la Olimpiadele Internationale din 2001 cu calculatoare (30 IBM PC) etc.