Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)  a aprobat, miercuri, 11 aprilie, in vederea publicarii in Monitorul Oficial, norma privind calculul actuarial al provizionului tehnic, informeaza un comunicat CSSPP.

Norma reglementeaza regulile de calcul actuarial al provizionului tehnic, modul de constituire al provizionului, statutul provizionului tehnic si al  activelor necesare acoperirii acestei obligatii si conditiile in care apare obligativitatea constituirii provizionului.

Provizionul tehnic reprezinta un volum adecvat de pasive corespunzator angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investitii care vor acoperi riscurile biometrice precum decesul, invaliditatea si longevitatea si/sau nivelele stabilite ale pensiilor, daca acestea sunt prevazute in schemele de pensii facultative.

Calculul provizionului tehnic se va efectua anual, iar tabelele biometrice folosite se vor baza pe datele furnizate de catre Institutul National de Statistica.

Activele necesare acoperirii provizionului tehnic vor proveni din  resursele proprii ale  administratorului. Depozitarul si administratorul au pentru activele care acopera provizionul tehnic aceleasi obligatii de raportare cu cele pentru activele fondului de pensii facultative.

Prevederile normei confera posibilitatea controlului asupra modului de calcul si nivelului provizionului tehnic si a activelor necesare  acoperirii acestuia. De asemenea, norma creeaza conditiile pentru standardizarea unei metode de calcul si stabilirea unui punct de referinta in activitatea de supraveghere desfasurata de catre CSSPP.

Potrivit CSSPP, in cazul in care un administrator ofera garantii cu privire la performantele investitiei, acestea sunt valabile si pentru cazul incetarii premature a contractului, ca urmare a decesului, a invaliditatii sau a transferului si pentru cazul modificarii, suspendarii sau incetarii contributiilor la fond.

 

Sursa: Capital 13 Aprilie 2007