Unul dintre argumentele care au stat la baza contestatiilor fuziunii dintre Bursa de Valori si Bursa Electronica Rasdaq a fost faptul ca CNVM nu are capacitatea de a supraveghea electronic tranzactiile. Temerile sunt intarite, se pare, de un raport al Fondului Monetar International, care acuza CNVM de incapacitate de supraveghere a pietei si de lipsa personalului calificat pentru o astfel de activitate. Departamentul de supraveghere al Comisiei a avut pe parcursul existentei pietei de capital un numar maxim de trei angajati care au avut sarcina de a verifica modul in care emitentii respecta regulamentele si conditiile de tranzactionare. Nici vorba despre supravegherea tranzactiilor electronice. Bursa de Valori si-a creat, inca de la infiintare, un departament propriu de supraveghere electronica a tranzactiilor. La Rasdaq, ceva asemanator a aparut abia in ultimii doi ani. Operatorii din piata de capital spun insa ca BVB si BER ar trebui sa fie preocupate de alte probleme ale pietei de capital, iar supravegherea sa revina in sarcina CNVM. Presedintele Bursei de Valori, Sergiu Oprescu, spune ca legislatia europeana in domeniul pietelor de capital lasa supravegherea electronica a tranzactiilor in sarcina autoritatilor de reglementare. „Bursa de Valori, Comitetul Bursei si administratorii trebuie sa fie preocupati de modalitatile prin care sa atraga emitentii, investitorii, sa le ofere acestora posibilitati variate de investitii sau finantare. Sigur, un departament intern de supraveghere este necesar, dar baza acestei operatiuni trebuie sa existe la CNVM”, sustine Sergiu Oprescu.
Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, afirma ca noua lege a pietei de capital va include si activitatea unui astfel de departament. „Va exista o structura de supraveghere electronica. Echipa va fi formata din maximum zece persoane, deoarece o buna parte a supravegherii o face softul prin care se vor monitoriza pietele. Supraveghetorii vor cauta abuzul de piata, manipularea pietei, utilizarea de informatii privilegiate sau sau abuzurile venite din partea brokerilor (front-running)”, spune Gabriela Anghelache.
Purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, spune ca in interiorul institutiei au demarat deja actiunile pentru infiintarea unui departament de supraveghere electronica a tranzactiilor. „Patru salariati ai comisiei au inceput un program de trainning in Italia, la CONSOB (institutia similara pentru bursa italiana). Ei vor fi baza de constituire a unui departament complet de supraveghere, format din aproximativ zece persoane a caror activitate va fi orientata catre supravegherea fondurilor, a emitentilor, dar si pentru supraveghere electronica”, afirma Ciprian Ene. Softul prin care va deveni operabila supravegherea electronica a fost deja comandat. CNVM va plati pentru acest program 350.000 USD, urmand ca el sa devina functional pe parcursul lunii iulie. CNVM intentioneaza sa utilizeze softul pentru realizarea unor baze de date pentru activitatea pe piete, raportarile emitentilor si informatiile din presa.