La sfarsitul anului trecut, totalul spatiilor de birouri clasa A si B, din Capitala nu depaseau 700.000 mp, dar cererea este inca mai mare decat oferta, asadar e de asteptat ca pana in 2008, suprafata spatiilor de birouri sa ajunga la circa 1,3 milioane mp. Analistii DTZ, considera ca, la actualul ritm de crestere a pietei, o echilibrare a balantei cerere-oferta se va realiza in aproximativ doi ani.

 

Zona de baza a dezvoltarilor pentru imobile de birouri este Piata Victoriei, cu extinderi catre zona de nord (Pipera, Baneasa). De altfel, 40% din sediile moderne de birouri bucurestene sunt realizate in nordul orasului, si reprezinta in general proiecte de tip business parc cu suprafete mari. Chiriile obtinute  sunt cuprinse intre 14 euro/mp si 17 euro/mp la care se adauga si TVA, dar pe masura ce oferta se va mari aceste chirii vor scadea in urmatorii doi ani. Tot ca o tendinta a pietei, poate fi exprimat si faptul ca  mai mult de 30% din suprafetele ce vor fi livrate au fost deja preinchiriate.

 

Conform DTZ, in prezent, in Bucuresti, exista 41 de imobile de birouri, in viitorul apropiat urmand sa apara pe piata inca 29, printre care: Baneasa Business & Tehchnology Park, City Gate, North Center etc.

 

In ceea ce priveste yield-ul aflat la un nivel de peste 11%, in 2004, anul acesta va scadea sub 7%, se afirma in acelasi studiu DTZ Echinox.

 

Sursa: Capital 04 Mai 2007