Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va primi, prin rectificarea bugetului de stat, suma de 50 de milioane lei, pentru cofinantarea programului de reabilitare a sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica.

Accesarea fondurilor se obtine in baza unor proiecte, a caror eligibilitate se stabileste de catre Agentia Romana pentru Conservarea Energiei. (ARCE). Pana in prezent, ARCE a primit 98 de proiecte aplicabile programului de reabilitare a sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica.

Beneficiarii acestor proiecte sunt 45 de primarii din 29 de judete, iar cofinantarea de la bugetul de stat se ridica la 50 de milioane lei.

Prin reabilitarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica se incearca compensarea, totala sau partiala, a efectelor eliminarii subventiilor la energie termica si ale cresterii pretului la produse petroliere.

Strategia Nationala in domeniul eficientei energetice prevede un program de reabilitarea a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica structurat pe doua perioade: 2004 – 2006 si 2007 – 2015.

Sursa: MEC, 03 mai 2006