Preşedintele Belarusului, în vârstă de 58 de ani, nu încetează să repete oaspeţilor săi că Belarus este din punct de vedere geografic centrul Europei, dar acest stat care numără 9,5 milioane locuitori nu cultivă aceleaşi valori democratice ca vecinii săi occidentali.
Lukaşenko promite modernizarea economiei şi edificarea unui sistem politic bazat pe partide, dar exclude total o revoluţie în Belarus după modelul primăverii arabe.
"Nu are niciun sens compararea politicii Belarusului cu cea din Orientul Apropiat. A încercat un grup pe portal să creeze o situaţie explozivă", a mai spus el, referindu-se la aşa-zisele proteste tăcute, când adversarii săi s-au strâns anul trecut în locuri publice şi şi-au exprimat opoziţia numai prin aplauze.
"Dar nu a ieşit nimic de acolo şi nici nu va ieşi", a declarat el.
"Vouă (în Occident) nu vă place cursul ales de Belarus. Aţi dori ca totul să se vândă – ruşilor sau firmelor occidentale. Nu vă place de asemenea că avem relaţii bune cu Rusia, dar aşa a hotărât istoria noastră. În timpul ultimului război am luptat împreună contra naziştilor. V-am salvat pe voi, Europa, de a deveni sclavii propriului vostru Führer", a spus Lukaşenko.
A amintit de asemenea că Uniunea Europeană primeşte cea mai mare parte de petrol şi gaze din Rusia prin conductele care trec prin Belarus. "Cine are nevoie de instabilitate în centrul Europei? Nici voi, nici noi, nici Rusia. Să discutăm, doar suntem oameni", a subliniatel. A negat că în Belarus au fost deţinuţi politici, adăugând că acele cazuri arătate de Occident se referă la oameni care au comis infracţiuni de drept comun.
A negat de asemenea că-l pregăteşte pe unul din fii pentru a fi urmaşul său.
"Aceasta este scorneala "coloanei a cincea" a voastre. Îndată ce oamenii vor renunţa la serviciole mele, îmi iau servieta sub braţ şi plec", a spus preşedintele Belarus.
SURSA: RADOR