‘Din punctul nostru de vedere, ceea ce face Guvernul Ponta nu este decât să amâne. A spus că a doua zi după ce vine la guvernare va reduce TVA la alimente, va reduce CAS cu cinci puncte procentuale, va da banii înapoi bugetarilor. Observăm că au constatat acum că este criză şi nu numai în România, ci şi în Europa. Astăzi nu sunt fezabile aceste măsuri, pentru că orice reducere de venituri presupune o reducere de cheltuieli, iar dacă discutăm despre impozitarea progresivă, categoric PDL nu este de acord cu modificarea cotei unice de impozitare care a adus României şi mai mulţi bani la buget, dar care şi-a dovedit succesul începând din 2005’, a declarat Sulfina Barbu, duminică, la o acţiune electorală a PDL.
Ea a subliniat că premierul Ponta ar trebui să dea explicaţii de unde va completa veniturile la bugetul de stat prin aplicarea reducerilor de care vorbeşte. Sulfina Barbu consideră că ar fi posibilă o reducere a CAS numai dacă se vine cu măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri şi cu o creştere a numărului locurilor de muncă.
Întrebată dacă FMI ar fi de acord cu măsurile anunţate de premier, referitoare la reducerea CAS şi impozitarea în trepte, deputatul PDL a declarat: ‘Din ceea ce ştiu eu, din discuţiile şi negocierile pe care le-am avut cu FMI, nu ar fi de acord fără certitudinea că există venituri din altă parte. În momentul în care reduci o contribuţie, trebuie să introduci o altă taxă sau să creşti o altă contribuţie. Altfel nu este fezabil, pentru că reducerea veniturilor înseamnă implicit şi reducerea cheltuielilor. Asta trebuie să explice Guvernul Ponta, dar încă nu sunt capabili să explice nici de ce nu fac reîntregirea salariilor cu 16%, aşa cum se discutase iniţial cu Fondul Monetar Internaţional’.
Sulfina Barbu mai susţine că USL ar trebui să înţeleagă, atunci când vorbesc despre restituirea banilor reţinuţi pensionarilor pentru CAS, că fondul de pensii nu are excedent, ci un deficit de 3,6 miliarde de euro pe an.
‘Şi astăzi, şi în anii trecuţi, bugetul de pensii are un deficit, adică are mai puţini bani decât plăţile pe care le efectuează. Acest deficit este de de 3,6 miliarde de euro pe an. (…) Nu există undeva o rezervă, bugetul de pensii nu are un excedent. Dacă nu au înţeles cei de la USL nici acest lucru până astăzi este foarte grav, că vin cu aceste bâlbâieli privind restituirea banilor în trei, şase luni’, a afirmat Sulfina Barbu.
Sursa: Agerpres