De ce ți-e frică nu scapi! Reducerea de taxe din noul Cod Fiscal nu se va mai face. În orice caz, nu la nivelul la care ea a fost votată în parlament. Că e bine sau rău, nu vom ști niciodată. De fapt, nimeni nu știe cu adevărat. Evoluția bugetului depinde de o mulțime de factori, unii controlabili și alții nu. Iar economiștii – mulți dintre ei oameni pricepuți și în care am încredere – au opinii care se bat cap în cap. Argumentele lor sunt toate solide, dar nicio tabără nu are dreptate 100%. De fapt, orice scenariu pe care s-ar baza simularea economică nu este altceva decât un simplu scenariu. Un rod al imaginației. Realitatea va fi întotdeauna dictată de neprevăzut, fie că acesta se va numi secetă, prețul internațional al petrolului sau grexit. Iar a-ți baza bugetul pe factori care sunt cu totul în afara controlului este o greșeală, știe oricine a lucrat în top management. Să-ți construiești un scenariu alternativ este o dovadă de profesionalism și responsabilitate. Să lucrezi de la început pe un astfel de scenariu este o prostie.

Cel mai bun șef pe care l-am avut vreodată este un neamț cu MBA la Harvard, care trăiește în Elveția. Omul ăsta avea o vorbă pe care nu-mi plăcea niciodată să o aud: pentru performanță este nevoie mai întâi de niște obiective ambițioase! Firește, asta se transpunea întotdeauna în realitate sub forma unor bugete bazate pe proiecte extrem de greu de realizat. Dar care, în marea majoritate a cazurilor, se dovedeau a fi posibile. Marele "inconvenient" era doar faptul că trebuia multă, foarte multă muncă. În plus, era nevoie de coordonarea tuturor celor care lucrau la aceste proiecte. De planificare, eficiență, respectarea termenelor limită etc.

De asta nu-mi place deloc să aflu de la oamenii de stat din România – în frunte cu Klaus Iohannis și Mugur Isărescu – despre riscuri: an electoral (a se citi acordarea de pomeni electorale), neîncasare de TVA, anvelopă salarială și altele asemenea. Nimeni nu vrea să spună tot adevărul. Nimeni nu prezintă un proiect concret, cu obiective măsurabile. Se țin cu toții de scaunul lor cu perne pufoase, se înconjoară de yesmeni și pozează în oameni responsabili. Iar mai binele nostru stă întotdeauna la coadă după mai binele lor. Sunt campionii explicațiilor pentru nerealizări. "Nu se poate" este replica la ordinea zilei în România. Orice schimbare pozitivă ar reprezenta pentru ei o imensă și improbabilă victorie, nu slujba pe care o au și pentru care încasează salariile alea mari și beneficiile greu de imaginat chiar pentru țări mai bogate decât a noastră.

Sistemul a mai repurtat o victorie. Toate gurile încleștate direct la țâțele statului vor avea în continuare ce să sugă. Veniturile obținute pe spinarea celor care muncesc din greu vor fi menținute. Nu-i niciun pericol să trebuiască – Doamne ferește! – să mai fie scăzute cheltuielile. Înaintăm vertiginos spre convergența reală cu statele europene avându-i în avangardă pe bugetari. Nu vă faceți griji, în câteva sute de ani ajungem și noi la destinație.