"Astăzi, Guvernul Suediei ia decizia de a recunoaşte statul Palestina”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Margot Wallström, într-un comunicat preluat de cotidianul Dagens Nyheter.

Ministerul israelian de Externe reacționat calificând actul Suediei drept „o decizie foarte nefericită”, potrivit publicației Haaretz.

În cadrul declaraţiei sale de politică generală de la începutul lui octombrie, premierul suedez Stefan Löfven anunţa că țara sa va recunoaşte statul Palestina. La puțin timp după aceea guvernul israelian l-a convocat pe ambasadorul Suediei și a comunicat protestul Israelului față de această intențe a autorităților de la Stockholm, mai scrie Haaretz.

Suedia a procedat, însă, cum și-a propus, mergând mai departe și a făcut anunțul istoric de ieri, privind recunoașterea statului Palestina, „un pas important care confirmă dreptul palestinienilor la auto-determinare”, potrivit comunicatului oficial.

"Sperăm că prin măsura adoptată să facem ca cele două părți să fie mai puțin inegale" a declarat ministrul de Externe suedez Margot Wallstrom pentru CNN. Ea a mai spus: "sperăm de asemenea, că această măsura a noastră injecteză un gen de dinamism în procesul de pace."

În timp ce Statele Unite și puterile europene s-au ferit până acum să recunoască independența Palestinei, ei au intensificat criticile la adresa Israelului, în privința construcției de noi colonii în teritoriile palestiniene. Uniunea Europeană a spus că negocierile privind existența a două state în zonă trebuie să se finalizeze cât mai repede.

Într-un gest simbolic, parlamentarii britanici au votat la începutul acestei luni în favoarea recunoașterii Palestinei ca stat.

În ceea ce-i priveste pe israelieni, deși decizia suedezilor de a recunoaște statul palestinian i-a iritat la maximum, ei răspund totuși printr-o glumă. Dar o glumă cu tâlc.

„Guvernul Suediei trebuie să înțeleagă faptul că politica în Orientul Mijlociu este mult mai complicată decât mobila IKEA pe care o asamblezi acasă”, a spus ministrul de Externe israelian Avigdor Lieberman pentru cotidianul Haaretz, „trebuie să acționezi responsibilitate în condiții unei regiuni sensibile.”

Răspunsul ministrului de Externe suedez a venit imediat: "Voi fi fericită să livrez ministrului israelian de Externe Lieberman o piesă de mibilier IKEA să o asambleze. Va vedea că acest proces necesită un parteneriat, cooperare și un manual de utilizare bun."