Suedia va adopta poziţia celorlalte state membre ale Uniunii Europene în dosarul Brexit şi în negocierile cu Marea Britanie, a anunţat marţi ministrul afacerilor europene, Ann Linde, spulberând astfel orice speranţă a Londrei că ar putea avea parte de favoruri speciale din partea aliatului său cel mai apropiat din blocul comunitar, scrie Agerpres.. 

Declaraţia ministrului Ann Linde demonstrează că până şi aliaţi de nădejde, cum este Suedia, preferă să se poziţioneze mai aproape de UE în loc să rişte să slăbească Uniunea printr-o atitudine prea permisivă faţă de Marea Britanie.

'Am prefera să avem cele mai strânse relaţii posibile cu Marea Britanie. Însă şi mai important este ca UE să funcţioneze la capacitate optimă şi cu eficienţă maximă', a spus oficialul de la Stockholm. 'Dacă Marea Britanie va alege să renunţe la libera circulaţie a persoanelor, să nu contribuie la bugetul UE şi să nu respecte deciziile Curţii Europene de Justiţie, asta nu ar fi o metodă viabilă de a derula negocierile. Noi nu vom face opinie separată în cadrul celor 27 de state membre, spunând că asta e o idee bună. De altfel, sunt surprinsă de solidaritatea din interiorul blocului comunitar. Este intensă. Cred că există o viziune comună a tuturor celor 27 de state membre cu privire la cum se va desfăşura întregul proces. Scopul nostru este ca Uniunea de 27 de state să rămână cât se poate de eficientă. Asta urmărim în aceste negocieri', a subliniat ministrul Linde. 

Un oficial UE implicat în pregătirea negocierilor cu Londra a declarat, pentru Reuters, că este surprins că aliaţi obişnuiţi ai Regatului, cum ar fi Polonia, Olanda şi statele nordice, nu susţin ideea unui aşa numit 'soft Brexit' pentru a răspunde preocupării britanicilor faţă de imigraţie permiţându-le, totodată, accesul pe piaţa liberă a serviciilor şi capitalurilor. 

Opinia ministrului Linde diferă însă de cea a ministrului finanţelor, Magdalena Andersson. La începutul lunii, aceasta declara că 'din punctul nostru de vedere, cu cât ieşirea Marii Britanii din UE decurge mai lejer, cu atât mai bine'