Într-o scrisoare transmisă miercuri autorităţilor cubaneze, preşedintele american Barack Obama a confirmat 'decizia de restabilire a relaţiilor diplomatice între cele două ţări şi de redeschidere a misiunilor diplomatice permanente în capitalele lor, începând cu data de 20 iulie', a anunţat Ministerul cubanez de Externe.

În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă urmează să rostească miercuri un discurs în care va anunţa restabilirea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba.

Aceste relaţii au fost rupte în anul 1961 în urma apropierii revoluţionarilor lui Fidel Castro de URSS şi confiscării activelor americane din Cuba, autorităţile de la Washington instituind atunci şi un embargou asupra Cubei.

Începând din anul 1977, cele două ţări au la Washington şi Havana doar secţii de interese, însărcinate în special cu atribuţii consulare.Preşedinţii american şi cubanez, Barack Obama şi Raul Castro, au anunţat anul trecut, la 17 decembrie, iniţierea unui proces istoric de normalizare a relaţiilor dintre ţările lor, iar în luna mai Cuba a fost scoasă de pe lista Departamentului de Stat ce cuprinde ţările care sprijină terorismul.AGERPRES