NSA americană şi omoloaga sa britanică, GCHQ, au reuşit să obţină “chei” ale diferitelor sisteme de criptare datorită supercalculatoarelor din dotare şi cooperării societăţilor internet, obţinută uneori prin ordine judecătoreşti, afirmă New York Times, Guardian şi ProPublica.

Potrivit acestor documente furnizate de fostul consultant al NSA, acest program secret numit Bullrun permite decriptarea aproape a tot ce este codat pe internet, fie că este vorba despre discuţii online, conversaţii telefonice, secrete comerciale sau dosare medicale.

Spargerea codurilor este prima misiune a NSA, agenţia de informaţii care se ocupă de interceptări electronice, creată în 1952.

New York Times şi ProPublica relevă că responsabili americani din domeniul informaţiilor le-au cerut să nu publice aceste informaţii, temându-se că dezvăluirile lor vor detemina entităţi ţintite prin acest program să-şi schimbe metodele de criptare sau modul de comunicare.

“Canalele media nu au menţionat anumite aspecte, dar au decis să publice articolul din cauza importanţei unei dezbateri publice despre acţiunile guvernului care slăbesc instrumentele cele mai puternice destinate să protejeze viaţa privată a americanilor şi a altora”, afirmă New York Times.

Dacă această capacitate de a descifra comunicaţii securizate poate ajuta la prevenirea atentatelor, ea riscă de asemenea să aibă “consecinţe neprevăzute reducând securitatea comunicaţiilor”, mai notează cotidianul.

“Riscul când creaţi o poartă de acces penetrată în sisteme este să nu fiţi singurul care o exploatează”, explică Matthew Green, cercetător în criptografie citat de Times.

AFP menţionează că a solicitat un punct de vedere asupra acestei probleme Direcţiei Naţionale a Informaţiilor (ODNI) americane, dar aceasta nu a reacţionat deocamdată.
Sursa: Agerpres