Fondurile Departamentului de Stat sunt 'esenţiale pentru a garanta securitatea SUA', au declarat generalii şi amiralii într-o scrisoare citată de CNN şi adresată liderilor Congresului, unor oficiali ai cabinetului lui Trump şi consilierului pe securitate naţională al preşedintelui american.

Diferitele organisme de ajutor pentru dezvoltare 'sunt cruciale pentru a preveni conflictele şi a apăra de riscuri cât mai mult posibil bărbaţii şi femeile noastre în uniformă', insistă semnatarii, printre care se numără generalul în retragere David Petraeus, fost direct al CIA, şi James Stavridis, fost comandant suprem al forţelor NATO.

Donald Trump a promis luni o majorare de 54 de miliarde de dolari a bugetului Pentagonului pentru a răspunde ameninţărilor unei lumi 'periculoase'. Această majorare ar fi compensată în special printr-o reducere a ajutorului internaţional.

Executivul american a subliniat că nu este decât începutul procesului de consultări şi a refuzat să intre în detaliile reducerilor bugetare aşteptate pentru puternicul Departament de Stat, însărcinat cu diplomaţia americană, sau chiar pentru Agenţia de Protejare a Mediului (EPA), responsabilă cu lupta împotriva schimbărilor climatice.

Preşedintele republican ar urma să ofere mai multe detalii marţi seară, în primul său discurs din Congres. AGERPRES