Potrivit acestuia, unele din componentele antirachetă ce urmau să fie desfăşurate în Polonia ar urma să fie instalate pe teritoriul american.

"După aproape trei ani de studiere a sistemului de apărare antirachetă, comisia de experţi NRC (The National Research Council) a ajuns la concluzia că acest sistem nu este fiabil pentru a proteja SUA şi pe aliaţii săi de un potenţial atac dinspre Iran", mai scrie Kommersant.

US National Research Council, for consultativ al administraţiei americane, i-a recomandat Casei Albe să renunţe la amplasarea elementului-cheie al sistemului de apărare antirachetă – interceptorii SM-3 Block 2B – în Polonia şi de a crea în schimb o bază antirachetă pe teritoriul SUA. Acest lucru va permite reducerea cheltuielilor, dar, de asemenea, va preveni deteriorarea relaţiilor cu Rusia, potrivit Kommersant.

Autorii studiului consideră că problema privind interceptarea eventuală a rachetelor dinspre Iran sau Coreea de Nord poate fi rezolvată prin crearea unui sit de apărare antirachetă pe Coasta de Est a SUA. Mai exact la Maine, Fort Drum, în nordul statului New York. Punerea în practică a acestei reconfigurări ar avea costuri nu mai mari de 45 miliarde de dolari.

Concluziile comisiei de experţi au suscitate reacţii controversate la Pentagon, dar cu toatea acestea Ministerul american al Apărării ‘examinează cu atenţie’ în prezent propunerea făcută de comisia de experţi.

În orice caz, a specificat o sursă a ziarului rus la Pentagon, o decizie privind o eventuală reconfigurare a sistemului de aprărare antirachetă în Europa va fi luată abia după alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Până atunci, un refuz al lui Obama cu privire la implementarea sistemului de apărare antirachetă ar putea servi adversarilor săi republicani, care l-ar acuza de slăbiciune şi de noi concesii faţă de Moscova, mai scrie Kommersant.

Ministerul de Externe al Rusiei a reacţionat cu scepticism faţă de concluziile comisiei de experţi americani în ceea ce priveşte o posibilă reconfigurare a scutului antirachetă. ‘Concluziile comisiei nu reprezintă o opinie a Congresului şi în niciun caz opinia Casei Albe. Astfel că nu avem prea multe motive de optimism’, a declarat laconic un responsabil din MAE rus pentru publicaţia menţionată.

Raportul NRC este privit de mulţi experţi ca o nouă încercare a administraţiei americane de a găsi o cale de ieşire din impasul în care se află în acest moment negocierile cu Rusia în materie de apărare antirachetă.
Sursa: Agerpres