America a luat marea decizie. Agenția Federală americană pentru Medicamente (FDA) și-a dat acordul pentru administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19. Acest lucru presupune începerea unei campanii masivă de vaccinare în toată ţara. Prima vaccinare va fi efectuată, după cum a promis preşedintele în exerciţiu Donald Trump, în mai puţin de 24 de ore.

La presiunea acestuia de a accelera autorizarea de urgenţă, Agenţia Americană pentru Medicamente a anunţat într-o scrisoare că a aprobat administrarea vaccinului. În aceste condiții, SUA devine a şasea ţară care aprobă acest ser de producție germano-americană, după Regatul Unit, Canada, Bahrein, Arabia Saudită şi Mexic.

Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să emită un aviz până la sfârşitul lunii decembrie.

S-a realizat un miracol medical

„Astăzi ţara noastră a realizat un miracol medical”, a spus Donald Trump într-un scurt videoclip postat pe Twitter. „Am început deja să trimitem vaccinul către toate statele” din ţară, a adăugat el. „Primul vaccin va fi administrat în mai puţin de 24 de ore”, a adăugat președintele. Asta, deşi vaccinul mai are nevoie de aprobare din partea Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor, care își va anunţa decizia probabil sâmbătă.

Înainte ca FDA să facă anunțul, Trump a avut o serie de mesaje pe twitter și a cerut imperativ aprobarea vaccinului. Într-o ieșire furioasă, tot pe Twitter, Trump a scris: „Aprobați nenorocitele alea de vaccinuri, acum!”. Mesajul îi era adresat directorului autorității federale care se ocupă de autorizarea vaccinurilor.

Vaccinul anti-COVID este așteptat de mai toți americanii, în condițiile în care numărul deceselor provocate de pandemie în America a trecut de 300 de mii,. Se poate spune că s-au înregistrat mai mulţi morţi decât soldaţii americani căzuţi în al Doilea Război Mondial.

În campania electorală, Donald Trump promisese că un vaccin va fi disponibil până în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, ceea ce nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, Donald Trump cere să-i fie recunoscut meritul și să primească laudepentru apariția vaccinurilor anti-Covid.