O echipă internaţională la care participă experţi de la Universităţile Rovira i Virgili (URV) din Spania, Grenoble (Franţa), Saarland (Germania) şi RMIT (Australia) cercetează utilizarea nanoparticulelor de aur ca alternativă la antibiotice, potrivit unui studiu publicat de revista Advanced Materials, relatează EFE, citată de Agerpres.

Conform acestui studiu, cercetătorii au descoperit că deformarea mecanică a bacteriilor este un mecanism de toxicitate ce permite uciderea lor prin nanoparticule de aur şi care ar putea fi o alternativă la antibiotice, după cum a informat universitatea spaniolă Rovira i Virgili (URV).

Aurul este un material inert chimic, care nu reacţionează în faţa organismelor vii, dar care se utiliza în medicina Egiptului Antic şi care în prezent, printre alte aplicaţii, permite vizualizarea tumorilor.

Astfel, echipa de cercetători a demonstrat că deşi sunt inerte, aceste nanoparticule de aur nu sunt în schimb inofensive pentru bacterii şi le pot distruge graţie unui mecanism fizic care le deformează peretele celular.

Studiul ar putea deschide noi căi de utilizare a materialelor antibacteriene universale

Pentru aceast lucru, au fabricat un model artificial de membrană celulară bacteriană şi au evaluat modul în care reacţionează când intră în contact cu nanoparticule de aur sintetizate în laborator la 100 de nanometri (de 8 ori mai subţiri decât un fir de păr).

În faţa acestor nanoparticule, cercetătorii au observat că bacteriile se deformează, ca şi cum s-ar aspira aerul din interiorul unui balon până când acesta rămâne flasc, după cum a explicat Vladimir Baulin, cercetător la Departamentul de Inginerie Chimică al URV.

De asemenea, cercetătorii au remarcat că moartea bacteriei a intervenit după o aspiraţie masivă, “ca şi cum peretele celular al bacteriei ar fi explodat în mod spontan”.

Rezultatul acestui studiu ar putea dezvălui noi căi pentru uzul materialelor antibacteriene universale bazat pe principii fizice.