Cercetătorii dintr-o echipă de la London School of Economics estimează că procentul de decese înregistrate în azilurile de bătrâni din cinci ţări europene şi asociate noului coronavirus variază de la 42% în Belgia la 57% în Spania. Cercetători de la International Long Term Care Policy Network (LTCPN) au examinat, de asemenea, estimările oficiale şi buletinele informative raportate în Italia, Franţa şi Irlanda.

Autorii studiului spun că puţine ţări europene au început să îi testeze sistematic pe vârstnicii din aziluri şi pe angajaţii acestor stabilimente, fapt care face dificilă estimarea ratelor reale de infectare şi de deces.

Trebuie o comparație cu numărul de decese din anii trecuți

“Ţinând cont de absenţa testării consistente, se pare că cea mai bună cale pentru a estima impactul mortalităţii cauzate de COVID-19 în aziluri va fi prin compararea ratei de mortalitate din perioada pandemiei cu rata de mortalitate din anii precedenţi din aceeaşi perioadă a anului”, au declarat autorii studiului.

Cercetătorii au mai notat că datele raportate “nu sunt comparabile” între ţări, din cauza unor lacune a informaţiilor şi a utilizării unor sisteme de înregistrare diferite.

“Există multe provocări cu care se confruntă eforturile depuse pentru a preveni şi a limita răspândirea noului coronavirus în azilurile de bătrâni, iar absenţa informaţiilor este una dintre dovezi”, a scris pe Twitter Adelina Comas-Herrera, coautoare a acestui raport.

“Am găsit doar trei studii de monitorizare epidemiologică, toate trei datând de la începutul lunii martie în Statele Unite. E timpul să obţinem mai multe dovezi pentru a beneficia de un ghid mai bun de recomandări”, a adăugat ea.