”Nu este vorba de faptul că strategia este zădărnicită”, a afirmat Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

El a explicat că ţările membre au dreptul de a încheia contracte pe cont propriu cu producători în afara celor conveniţi de Comisia Europeană pentru blocul comunitar.

”Pentru vaccinurile noastre, noi urmăm procedura prin Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) întrucât dorim să garantăm eficacitate şi siguranţă. Ceea ce face statele membre în plus faţă de asta este responsabilitatea lor”, a precizat reprezentantul Comisiei Europene.

Autorizările în regim de urgență pot fi riscante

De Keersmaecker a adăugat că autorizările în regim de urgenţă din partea anumitor state membre pot fi mai riscante decât procedura integrală prin EMA.

Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a început vaccinarea cu vaccinul chinezesc Sinovac, de miercurea trecută. În ţară se foloseşte şi vaccinul Sputnik V, produs în Rusia. Ambele produse sunt deocamdată neaprobate în Uniune. În paralel, are loc şi administrarea vaccinurilor ale căror eficienţă şi siguranţă au fost confirmate de UE – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea