Compania austriacă de construcţii Strabag estimează că afacerile consolidate din România vor scădea cu 34% în acest an, la 180 milioane de euro, un rulaj similar fiind prognozat şi pentru 2010.

„Aşteptările pentru 2010 sunt similare celor din acest an”, a declarat Diana Klein, reprezentantul departamentului de relaţii cu investitorii al grupului austriac.

Strabag a consemnat anul trecut afaceri de 273 milioane euro în România, mai mari cu peste 40% faţă de 2007, când indicatorul a totalizat 191 milioane euro. Grupul a anunţat în martie că mizează în 2009 pe afaceri consolidate în România de aproximativ 300 milioane de euro, în urcare cu aproape 10%, evoluţia indicatorului urmând să depindă depinzând de fluctuaţiile valutare şi fondurile europene pentru infrastructură.

Piaţa va reveni la creşteri din 2010

Klein apreciază că piaţa construcţiilor din România va reveni pe creştere la sfârşitul anului viitor, sau în 2011, şi depinde de formarea guvernului, după alegerile prezidenţiale.

Totodată, factorul cel mai important care ar putea contribui la dezgheţarea pieţei este accesarea fondurilor europene pentru infrastructură destinate României.

„Dar nu este nimeni în ţară capabil, din 2007, să atragă fondurile la timp. Dacă informaţiile sunt corecte, guvernul a accesat numai 7% din bugetul alocat de la Bruxelles”, a afirmat Klein.

Proiectul fabricii de ciment, îngheţat

Ca reacţie la criză, grupul şi-a reorganizat structura operaţiunilor din România, a redus sucursalele şi a concediat un număr semnificativ de angajaţi, potrivit sursei citate. Potrivit raportului financiar publicat recent de companie, pe piaţa locală au fost disponibilizaţi circa 200 de angajaţi.

Strabag controlează în România companii precum ARL Cluj, Carb Braşov, Drumco Timişoara şi Strabag România.

Grupul a efectuat în România, în primele nouă luni, lucrări de construcţii de 110,59 milioane euro, în scădere cu 36% faţă de valoarea din perioada similară a anului trecut.

„Nu putem planifica investiţii majore în România anul viitor din cauza condiţiilor din piaţă”, a mai spus reprezentantul Strabag. Ea a adăugat că proiectul în valoare de 220 milioane de euro anunţat anul trecut, de construcţie a unei fabrici de ciment în România, este în continuare îngheţat.

SURSA: Mediafax