Compania austriacă de construcţii Strabag ameninţă din nou cu oprirea lucrărilor la complexul rezidenţial Asmita Gardnes, aflat în proprietatea fondului de investiţii Charlemagne şi a companiei indiene Asmita, pentru neplata lucrărilor efectuate ce se ridică la 5,8 mil. euro şi cere penalizări de întârziere care se ridică la 2,5 mil. euro.

Tribunalul Bucureşti a admis în 3 septembrie cererea de plată depusă de Strabag şi obligă proprietarii Asmita Gardens să îşi plătească datoriile care se ridică la 8,3 mil. euro în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

Conflictul dintre cele două părţi este mai vechi. În luna aprilie a anului trecut, şantierul Asmita Gardens a fost suspendat de către Strabag, din cauza întârzierii unor plăţi în valoare de 20 mil. euro care datau din luna noiembrie 2008. La acea dată oficialii fondului Charlemagne au anunţat că problema a fost rezolvată şi lucrările au fost reluate.

Ca urmare a deciziilor luate de instanţă, proprietarii Asmita Gardens îşi evaluează în prezent poziţia, potrivit informaţiilor publicate în raportul semestrial al vehicolului investiţional European Convergence Development Company (ECDC), administrat de Charlemagne, care deţine 50% din proiect.

„Dezvoltatorul a iniţiat şi el procedurile pentru pretinderea unor daune la Curtea de Arbitraj, care au fost înaintate la sfârşitul lui iulie 2010. Până la momentul publicării raportului financiar, Curtea nu a dat nici un verdict acestei acţiuni“, se mai precizează în raportul companiei.

O nouă tranşă eliberată

Fondul de investiţii a mai anunţat că banca finanţatoare – Alpha Bank sprijină acţiunea dezvoltatorului şi că a aprobat eliberarea unei noi tranşe de bani care să acopere costurile de dezvoltare ale proiectului pe termen scurt. 

Din cauza conflictului cu Strabag, compania anunţă că finalizarea celei de-a doua faze a proiectului ar putea fi periclitată.

„Vânzările de apartamente la Asmita Gardens continuă, dar la un nivel mai scăzut decât cel anticipat“, specifică reprezentanţii fondului.

Din cele 269 de apartamente vândute în blocurile din prima fază a Asmita Gardens, 245 au fost finalizate, iar din etapa a doua 19 unităţi au fost finalizat din 96 de contracte de vânzare semnate.

„O serie de clienţi au ales să se reloce din blocurile ce vor fi finalizate în faza a doua, aducând compania mai aproape de targetul de a avea prima fază complet ocupată şi vândută“, se mai arată în raport. 

Din suprafaţa comercială disponibilă la parterul blocurilor, compania a închiriat 1.500 mp unui operator de SPA.

Probleme de refinanţare la Euro Tower

0-57486-cascadeeurotower.jpgCompania a finalizat recent construcţia clădirii de birouri Euro Tower, amplasată la intersecţia străzilor Barbu Văcărescu şi Lacul Tei. Dezvoltarea a fost asigurată de Cascade Group.

În primele patru luni ale acestui an au fost semnate contracte de închiriere pentru o suprafaţă de 1.735 mp, reprezentând aproximativ 11% din total. Nivelul de chirie practicat de proprietari este de 18 euro/mp.

„Înţelegerea anterioară semnată cu Banca Românească şi cele două subsidiare ale sale, cu privire la închirierea unui spaţiu, este supusă renegocierii, care, dacă se concluzionează, ar rezulta într-un grad de ocupare de 65%“, precizează reprezentanţii proprietarului.

Cu toate acestea, în raport se specifică faptul că există interes din partea unor potenţiali chiriaşi şi compania speră ca acest lucru să conducă la un grad de ocupare satisfăcător până la finalul anului.

Fondul este în negocieri cu banca finanţatoare pentru a obţine o amânare de 12 luni a rambursării creditului, care ar îmbunătăţi cash-flow-ul companiei. Totodată, din cauză că procesul de închiriere este greoi, proiectul necesită o refinanţare adiţională, pe termen scurt.

Imobilul are o suprafaţă închiriabilă de 16.300 mp, dispusă pe 18 etaje, dintre care 250 mp sunt rezervaţi unei zone de retail.

Pe lângă cele două investiţii, Charlemagne mai are un parteneriat, tot prin intermediul vehicolului investiţional ECDC, cu firma românescă Dickau Investments care prevede dezvoltarea unei clădiri de birouri în zona Aeroportului Băneasa care, potrivit estimărilor dinainte de criză, necesita investiţii de 82 mil. euro. Fondul a investit până acum în acest proiect 5,2 mil. euro în achiziţia terenului necesar construcţiei. În prezent, cei doi parteneri caută soluţii de finanţare.