Phoenix Tower, cunoscută în trecut sub denumirea de PGV Tower sau sediul Bancpost, are o suprafaţă de circa 10.000 mp şi este amplasată în cartierul Vitan, în apropiere de Bucureşti Mall. La începutul crizei imobiliare, clădirea de birouri a stat goală trei ani, timp în care a trecut printr-un proces de renovare care a costat circa 5-7 mil. euro, potrivit proprietarilor. După finalizarea lucrărilor, imobilul a fost închiriat către companii precum Zitec, Netop, EBS, Bancpost și Kwizda, ajungând la un grad de ocupare de 80%.

Tranzacția s-a încheiat la un preț de circa 10 mil. euro, potrivit informațiilor Capital, ceea ce înseamnă cu 60% sub prețul plătit la achiziția imobilului în 2006. Tranzacția de vânzare a fost intermediată de Colliers Internațional și casa de avocatură Cameron McKenna Romania, în calitate de consultanți ai vânzătorilor. Adam America Real Estate a fost reprezentată în această tranzacție de casa de avocatură Biriș Goran, prin Victor Constantinescu și Tudor Stanciu.

Pe piața din România, fondul de investiţii Aberdeen Asset Management Deutschland a fost implicat anul trecut în cea mai mare tranzacție de retail de pe piața locală, prin vânzarea Auchan Titan Shopping Center către fondul sud-african de investiţii NEPI pentru 86 mil. euro. Scoţienii au marcat de pe urma acestei tranzacţii o pierdere de 61 mil. euro, în contextul în care cumpăraseră proprietatea în 2008 pentru suma de 147 mil. euro.

CITIŢI ŞI NEPI a cumpărat mallul Iris Titan pentru 86 mil. euro

Încet, Aberdeen îşi lichidează toate activele păguboase din România. Compania mai deţine clădirile de birouri Millenium Business Center, mistuită de flăcări în iunie 2009 şi Construdava, imobil dezvoltat de Impact Developer & Contractor. Toate proprietăţile pe care Aberdeen a ajuns să le deţină pe piaţa locală au fost cumpărate de Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), fosta divizie de investiţii imobiliare a grupului german de asigurări Allianz. DEGI a plătit 110,5 mil. euro, în perioada de vârf a pieţei imobiliare, pentru achiziţia clădirilor Phoenix Tower, Millenium Business Center şi Construdava de la fondul de investiţii Charlemagne.

Scoţienii de la Aberdeen au cumpărat în 2008 DEGI şi au preluat toate activele locale ale acestora. Ulterior, fondurile DEGI au intrat în lichidare sub supravegherea băncii germane Commerzbank.

Cine este cumpărătorul

Adam America Real Estate a fost fondată de Dvir Cohen Hoshen şi de Omri Sachs, ambii implicaţi în managementul Adama.

Dvir Cohen Hoshen este fiul omului de afaceri israelian Isaac Cohen. Cei doi, alături de David Flusberg, sunt co-fondatori ai companiei Adama, care a dezvoltat până acum în România şi în regiune peste 1.700 de apartamente. În 2011, grupul austriac Immofinanz a devenit unicul acţioanar al companiei, după o tranzacţie de 42,43 mil. euro, în urma căreia cei trei co-fondatori s-au ales cu câte 675.000 de euro fiecare.

Între timp, împreună cu mai mulţi parteneri şi investitori, familia Cohen-Hoshen a dezvoltat proiecte imobiliare în New York, Strasbourg şi Berlin. Investitorii s-au întors pe piaţa imobiliară românească anul trecut când au anunţat că vor să dezvolte un ansamblu cu 200 de locuinţe pe un teren cumpărat în 2013 de la o companie intrată în insolvenţă.

CITIŢI ŞI Unul dintre cei mai mari fermieri din România revine pe piaţa imobiliară

Omul de afaceri Isaac Cohen mai controlează şi ferma de lapte Koplax din localitatea Gorgota, judeţul Prahova, alături de firma cu capital israelian Jesselson Investments. Până la închiderea fabricii de lactate cu capital israelian Tnuva, ferma lui Cohen era unul dintre furnizorii de lapte. Ferma, în care investitorul a plasat circa 10 mil. euro, are circa 1.000 de vaci exploatate pentru lapte şi se află în topul celor mai mari proprietari de bovine din ţară. Acum Koplax este unul dintre furnizorii Danone.