‘Deocamdată, nu avem motive pentru a lua o asemenea măsură. Cu toată îngrijorarea care există în România, la nivelul fiecărui cetăţean, care vede cum creşte preţul la produsele petroliere, din păcate, deocamdată, Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea măsură. (…) Guvernul trebuie să răspundă la îngrijorările populaţiei şi, în consecinţă, trebuie să facă analize”, a declarat Stolojan vineri, la RFI.

El a susţinut că România ‘are o problemă cu capul în privinţa energiei’ şi a remarcat că ţara noastră consumă mai multă energie decât produce.

‘Eu aş putea să vă spun că România are o problemă cu capul în privinţa energiei, pentru că sunt, din păcate, chiar foarte mulţi economişti care gândesc că, dacă ai ţiţei din producţie proprie şi ai gaze naturale din producţie proprie, poţi să le foloseşti la orice preţ doreşti tu. O asemenea concepţie este profund dăunătoare, mai ales că România nu are situaţia Rusiei, care are suficientă energie, o şi exportă şi poate să-şi practice în interiorul ţării, deşi cu anumite consecinţe negative pentru competitivitatea economiei, nişte preţuri mici la energie faţă de preţurile internaţionale. România e o ţară care consumă, din păcate, mai multă energie decât produce şi, în consecinţă, singurul raţionament care să ajute economia românească este de a practica la energie preţurile internaţionale”, a explicat Stolojan.

Potrivit acestuia, preţul ţiţeiului la ora actuală este în jur de 100-110 dolari pe baril. ”Deci nu avem încă argumente (n.r. – pentru îngheţarea preţului la carburanţi). Analize putem face, e bine să ne pregătim. Orice Guvern trebuie să facă astfel de analize”, a afirmat acesta.

Premierul Emil Boc a cerut, miercuri, în şedinţa de Guvern, preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, posibilitatea ca Guvernul să îngheţe preţul carburanţilor timp de şase luni, pe piaţa românească, dacă intervenţia nu ar contraveni legislaţiei europene.
SURSA: Agerpres