Deducerea fiscală pentru asigurările de sănătate creşte la 250 de euro în acest an, atåt pentru persoanele fizice, cåt şi pentru cele juridice. Noul plafon rămåne însă sub nivelul practicat în alte ţări.

Asigurările de sănătate primesc, începånd cu acest an, un ajutor suplimentar din partea statului, prin majorarea deducerilor fiscale acordate.  Angajaţii îşi pot deduce din impozitul pe venit primele plătite pentru asigurările voluntare, în limita a 250 de euro, iar angajaţii pot scădea aceeaşi sumă înainte de plata impozitului pe profit pentru poliţele achitate pentru salariaţi. Deducerile acordate firmelor şi angajaţilor pentru aceste poliţe sunt cu 50 de euro mai mari decåt cele aplicate anul trecut.

Astfel majorate, stimulentele fiscale pentru încheierea de asigurări private de sănătate rămån totuşi în urma celor acordate în alte ţări. Comparaţia ne dezavantajează în special dacă ne raportăm la ţările din jur. În Bulgaria, salariaţii pot beneficia de deduceri de pånă la 10% din venitul impozabil pentru primele plătite la asigurările private de sănătate şi la cele de viaţă, la pachet. Şi companiile sunt impulsionate de legislaţia fiscală să încheie asigurări pentru angajaţi: cheltuielile cu poliţele de sănătate, viaţă şi contribuţiile voluntare la pensiile angajaţilor sunt deductibile în limita a 60 de leva pe lună, echivalentul a aproape 31 de euro. Astfel, deducerea maximă anuală ajunge la aproximativ 372 de euro.

Din punctul de vedere al deducerilor acordate firmelor, stimulentele autohtone sunt mai consistente începånd cu acest. Firmele autohtone pot deduce contribuţiile pentru pensiile facultative ale angajaţilor în limita a 400 de euro. Aceeaşi limită urmează să fie practicată şi la contribuţiile angajaţilor. Spre deosebire de ţara vecină, la noi nu este încurajată încheierea de asigurări de viaţă.

În acelaşi timp, deductibilitatea autohtonă acordată persoanelor fizice pentru cheltuielile cu asigurările de viaţă este de două ori mai mică decåt în Olanda. În această ţară, asiguraţii îşi pot reduce venitul impozabil cu cel mult 500 de euro. Legislaţia prevede şi o deducere minimă, de 150 de euro pe an. În plus, pentru primele la asigurările de sănătate şi de viaţă nu se percepe taxa de asigurare de 7,5% din valoarea primelor, aplicată în cazul altor tipuri de poliţe (auto etc).

Un sistem diferit de deduceri este aplicat în Portugalia – sumele cheltuite pentru asigurările de sănătate sunt deductibile în limita a 25%, dar nu mai mult de 180 de euro pentru persoanele necăsătorite, respectiv 360 de euro pentru cele căsătorite. Deduceri identice sunt acordate portughezilor şi la asigurările de accidente şi la cele de viaţă.

Piaţa autohtonă stagnează

140-23934-27asigurari01.jpgCompaniile locale au raportat pe grupele de asigurări de sănătate prime în valoare de 33,6 milioane de lei la sfårşitul lunii septembrie 2008. Încasările asigurătorilor pe acest segment aproape au stagnat, creşterea faţă de aceeaşi lună din 2007, cånd primele se ridicau la 32,3 milioane de lei, fiind nesemnificativă.

Avansul lent al acestor poliţe a fost înregistrat în condiţiile în care asigurătorii au încercat să exploateze nemulţumirea clienţilor faţă de sistemul public de servicii de sănătate. Unele companii oferă asiguraţilor posibilitatea de a beneficia de servicii medicale occidentale. De exemplu, poliţele cumpărate de la BCR Asigurări oferă accesul la tratamente în clinici din Germania, fără a limita valoarea serviciilor medicale de care pot beneficia clienţii. Tarifele de bază practicate la aceste asigurări sunt destul de ridicate, între 360 şi 4.500 de euro, sume care variază în funcţie de acoperirea oferită şi de vårsta asiguratului. Oficialii companiei afirmau însă recent că această asigurare nu a mers prea bine şi că intenţionează să lanseze variante mai ieftine.

O altă companie care mizează pe atracţia romånilor faţă de serviciile medicale occidentale este AIG Life. Aceasta a lansat anul trecut o poliţă care permite verificarea diagnosticului primit în ţară de către medici din SUA.

Pe piaţă, poliţele de sănătate sunt concurate şi de abonamentele de sănătate oferite de clinicile private.

140-23935-27asigurari02.jpg