Potrivit experţilor care au întocmit lista, "aprecierea inteligenţei unei persoane este o chestiune foarte subiectivă", deoarece se poate ţine cont de coeficientul de inteligenţă sau de reuşitele unui om de-a lungul vieţii sale.

Pe această listă se află cunoscutul om de ştiinţă Stephen Hawking. Are un IQ de 160 şi, la cei 70 de ani ai săi, deţine peste 14 premii şi a scris şapte cărţi. Pentru experţi, Hawking a reuşit să facă astfel încât "societatea să înţeleagă universul".
Lista include, de asemenea, numele lui Kim Ung-Yong, un bărbat în vârstă de 50 de ani care şi-a dedicat întreaga viaţă fizicii. A fost un copil minune care a început să vorbească la 6 luni şi care la trei ani vorbea patru limbi. La acea vârstă, a fost invitat să asiste la cursurile de fizică ale Universităţii Hanyang (Coreea) şi rezolva probleme de calcul integral şi diferenţial. CV-ul său l-a ajutat să lucreze pentru NASA la vârsta de 8 ani, iar la 16 ani avea deja un doctorat în fizică la Universitatea Colorado (SUA).

Oficial, este recunoscut de Guiness ca având cel mai mai mare coeficient de inteligenţă din lume, cu un IQ de 210. Totuşi, sunt persoane care depăşesc acest scor, deşi nu au fost incluse în Guiness.

La rândul său, cofondatorul Microsoft, Paul Allen, are un IQ de 170 şi, în afară de faptul că este unul dintre cei mai inteligenţi din lume, se numără şi printre primii 50 de oameni mai bogaţi ai planetei.

Rick Rosner, cu un IQ de 192, s-a dedicat unor munci pe care "Super Scholar" le numeşte "non inteligente". Rosner este scenarist în cadrul programului de televiziune al lui Jimmy Kimmel. Anterior a fost, între altele, portar şi model.

Printre cei mai inteligenţi oameni în viaţă este menţionat şi cunoscutul şahist Gari Kasparov, cu un IQ de 190. Este şahistul care a fost cel mai mult timp numărul 1 din lume în acest sport.

Pe aceeaşi listă se află actorul James Wood (cu un IQ de 180), care a câştigat trei premii Emmy şi a candidat la Oscar, matematicianul Andrew Wiles (IQ de 170), care a dat demonstraţia completă a marii teoreme a lui Fermat, precum şi fetiţa minune a şahului Judit Polgar (IQ de 170).

Sunt şi oameni care depăşesc IQ-ul lui Kim Ung-Yong, însă numele lor nu este inclus în Guiness, precum fizicianul Cristopher Hirata (cu un IQ de 225), care la vârsta de 14 ani lucra la Caltech (Institutul de Tehnologie din California), sau cercetătorul Terrence Tao (IQ de 230), cu peste 200 de articole publicate.

Experţii care au realizat acest studiu au semnalat că, în prezent, 50 la sută dintre locuitorii Terrei au coeficientul de inteligenţă cuprins între valorile 90 şi 110, ceea ce reprezintă valori normale; 2,5% au un IQ mai mic de 70 şi prezintă deficit intelectual; 2,5 la sută au un IQ mai mare de 130 şi o inteligenţă superioară, în timp ce numai 0,5 la sută sunt aproape de a fi genii, cu un IQ de peste 140.
Sursa: Agerpres