Au ieșit la iveală discuţiilor avute între membrii reţelei din dosarul măştilor. Îşi făcuseră un grup de Whatsapp pe care au discutat toate detaliile afacerii şi au împărţit între ei fiecare bănuţ. Potrivit procurorilor, aceaste discuţii ar fi dovada că toţi ştiau în ce sunt implicaţi.

Victor Piţurcă susţine că nici el, nici fiul său, nu au vândut vreodată vreo mască şi că nu are nicio emoţie în privinţa acuzaţiilor care i se aduc.

Oficial, bazele afacerii ilegale au fost puse pe 10 aprilie 2020. Atunci, la sediul Romarm, a avut loc o primă întâlnire între şeful instituţiei, Gabriel Ţuţu şi Victor Piţurcă. La discuţii a participat, spun procurorii, şi prietenul lor comun Andrei Alexandru Hudea, dar şi fiul lui Piţurcă, prin firma căruia urmau să fie făcute tranzacţiile.

Ulterior, s-a implicat și Ionel Neacşu. Contractul de furnizare a măştilor medicale a fost încheiat între firma deţinută de tatăl său şi Ministerul Apărării Naţionale.

Până la furnizare, a fost nevoie de importarea lor din China. Aici a intrat pe fir o societate italiană controlată de fraţii Barsanti. Întâlnirea de pe 10 aprilie, a fost stabilită cu 3 zile înainte.

Ce a descoperit DNA pe baza stenogramelor

Stenogramele din referatul procurorilor DNA arată că atunci, Andrei Hudea, care pare să fie firul de legătură între toţi cei implicaţi, a avut o discuţie în contradictoriu cu Riccardo Barsanti legată de modul în care va fi împărţit profitul.

„Riccardo Barsanti: Piţurcă a vrut garanţii de la mine şi eu am garantat pentru toată suma! Nu pot eu să îmi asum toate riscurile şi să împart la egal.

Andrei Hudea: Trebuia vorbit de la început atunci şi nu mai făceam nimic. Gabi (n.r. Gabriel Ţuţu) ştie. Eu mai am de dat 15.000 de euro cuiva.

Riccardo Barsanti: Hai să ne vedem toţi trei săptămâna viitoare şi discutăm.

Andrei Hudea: Nu eram eu, nu erau banii. Nu erai tu, nu era marfa. Nu era Gabi, nu era client MApN.

Riccardo Basanti: Nu era marfa, nu erau nici banii. Eu cu firma şi cu asociaţii mei suntem solvabili. Şi Piţurcă ştie bine asta!”, se arată într-o discuţie.

Cum se calcula profitul

„Andrei Hudea: Cum se împarte profitul? Cinci milioane de măşti x 0,15 euro profit. Sunt 750.000 de euro.

Gabi Ţuţu: Nu ştiu şef… îţi dai seama. Eu trebuie să îmi aduc scula.

Andrei Hudea: Eu zic aşa: ei 400.000, noi 350.000. Din ăştia 350, tu 200, eu 150. Sună ok?

Gabi Ţuţu: Păi nu cred că vrea. Că el bagă banu’. Cred că sub 500 nu coboară. Lasă că e posibil să vă găsesc client la 0,70 şi nu mai plânge nimeni”, se arată într-o altă discuţie de pe WhatsApp.

Negocierile au continuat pe WhatsApp

40% din profit era destinat firmei lui Barsanti. Restul, fiului lui Pițurcă. După întâlnirea din 10 aprilie, negocierile au continuat tot pe WhatsApp, într-un grup denumit ”Contract 15.04.2020”.

O zi mai târziu, fiul fostului selecționer a semnat contractul de vânzare cumpărare cu furnizorul chinez pentru aproape 1.500.000 de măști, 50 de mii de ochelari şi 10 mii de scuturi de protecție facială în valoare de peste 1.300.000 de euro. În aceeași zi, Victor Pițurcă a împrumutat firma fiului său.

Până pe 18 mai 2020, Gabriel Ţuţu s-a asigurat că există banii în conturile MAPN. Procurorii DNA au descoperit acest lucru printr-un mesaj trimis chiar de directorul Romarm.

Din partea Ministerului Apărării, contractul a fost gestionat de şeful Unităţii de la Centrul de Logistică Medicală și Depozit Sanitar Sud şi unul dintre subordonații lui.