"Foarte mult din laptele pe care îl consumăm şi îl cumpărăm din magazin este făcut din lapte praf, nu este lapte natural. Vina o poartă, probabil, autorităţile care ar trebui să controleze acest proces. Pe de altă parte există şi un vid legislativ pe această temă", a spus Fuia.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sunt sceptici vizavi de declarațiile ministrului și dau asigurări că pe piață nu există lapte natural „îngroșat” cu lapte praf, aceasta fiind o practică mai veche.

„Acest lucru se practica acum câțiva ani. Laptele era îmbogățit în proporție de 20-30% cu lapte praf pentru a se asigura necesarul populației. Astăzi, există destul lapte, chiar și exportăm. În plus, marii procesatori nu ar avea de ce să strice laptele, întrucât ei îl iau de la producători la prețuri foarte mici, iar laptele praf este chiar mai scump. În plus, se simte la gust”, explică Constantin Lupescu, directorul ANSVSA.

Totuși, oficialul admite că legislația nu reglementează acest lucru. „Legea nu are de ce să interzică un lucru care nu se practică”, motivează Lupescu.

Și reprezentanții Asociației Patronale Române din Industria Laptelui îl contrazic pe ministru: în ultimii ani a existat permanent pe piață surplus de lapte, astfel că prepararea lichidului din praf nu se justifică.

Într-adevăr, în România se produce mult lapte praf, pentru că altfel laptele care rămâne nefolosit în industrie, s-ar strica și ar trebui aruncat. „Să avem pe piață lapte din lapte praf ar fi în primul rând ilegal, netehnologic și ilogic din punct de vedere economico–financiar. În România, potrivit legii, nu ai voie să folosești lapte praf reconstituit (lapte lichid produs pe bază de lapte praf) decât în perioada 1 noiembrie – 1 martie, în proporție de maxim 30% în laptele de consum. Cum în ultimii ani s-au închis fabrici și a scăzut consumul, pe fondul crizei, nu a mai fost necesară suplimentarea cu lapte praf reconstituit. Din contra, avem o problemă cu surplusul de lapte care nu poate fi folosit în producție”, a declarat  Dorin Cojocaru, directorul general APRIL.