Statul român ar putea continua procesul de finanţare prin intermediul bursei, este de părere preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga. Acest proces ar putea fi realizat prin apelarea la resursele disponibile de pe piața internă.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că BVB merge în direcția bună ”din punct de vedere al finanţării companiilor româneşti”, și de asemenea a vorbit despre ultimii doi ani care au fost extrem de productivi pentru bursă.

„Pentru noi, Bursa, ceea ce se întâmplă acum este un prim pas în anul acesta. Ne confirmă, după doi ani foarte buni, faptul că mergem în direcţia bună din punct de vedere al finanţării companiilor româneşti, atât cu equity, cât şi cu finanţare sub formă de datorie. Dacă ne uităm la ultimii doi ani, am avut peste 35 de emisiuni de obligaţiuni, acţiuni, finanţări pentru companii sau pentru statul român în valoare totală de peste 2 miliarde de euro şi ne aşteptăm ca acest proces să continue.

Ne aşteptăm anul acesta să vedem, din informaţiile publice disponibile, 20 de companii, cel puţin, către Bursa de Valori Bucureşti prin listare, fie de obligaţiuni, fie de acţiuni. Ne aşteptăm să vedem că statul român continuă procesul de finanţare prin intermediul bursei şi să vedem în continuare emisiuni de titluri de stat prin care statul să se finanţeze apelând la resursele disponibile şi pe piaţa internă”, a menţionat Radu Hanga, cu ocazia debutului MAM Bricolaj pe AeRO, retailer de materiale de construcţii.

Statul român și BVB

În același timp, preşedintele BVB a mai menționat că indicele BET-TR, care include şi dividendele plătite de companiile listate, a încheiat anul cu o creştere de aproximativ 3 procente. De asemenea, el a mai vorbit și despre sectorul bancar care, în ciuda pandemiei de COVID, a înregistrat o creștere a numărului de depozite.

„Din punct de vedere al evoluţiei pieţei am închis 2020 foarte bine. Indicele BET-TR, care include şi dividendele plătite de companiile listate, a încheiat anul cu o creştere de aproximativ 3 procente. Anul acesta l-am început din nou cu plus – avem 5% faţă de începutul anului şi tendinţele rămân pozitive.

Dacă ne uităm la dinamica pe care o vedem în sectorul bancar din punct de vedere al creşterii depozitelor şi dacă ne uităm la nivelul scăzut al dobânzilor pe care îl vedem acolo şi care ne aşteptăm să rămână – toate acestea ne creează convingerea că trendul pe care se înscrie acum piaţa de capital va rămâne unul pozitiv”, a susţinut Hanga.