Acţionarii olandezi şi belgieni ai Fortis au dat în judecată statul olandez în legătură cu felul în care a fost divizat grupul de servicii financiare, pentru a recupera pierderile rezultate, informează Mediafax.

Grupul acţionarilor olandezi, VEB, şi cel al acţionarilor belgieni, Deminor, au anunţat într-un comunicat comun că au iniţiat procesul pentru a-şi recupera pierderile.

În septembrie 2008, guvernele Olandei, Belgiei şi Luxemburgului au anunţat naţionalizarea parţială a Fortis, dar ulterior au renegociat o divizare a grupului, iar valoarea de piaţă a Fortis s-a redus cu mai multe miliarde de euro.

La începutul lunii octombrie, Olanda a naţionalizat activele din ţară ale Fortis, operaţiune care a cauzat o pierdere de nouă miliarde de euro pentru Fortis Bank, iar statul belgian a procedat simmilar cu divizia locală a grupului.

Executivul belgian s-a înţeles cu grupul francez BNP Paribas pentru vânzarea a 75% din activele naţionalizate, tranzacţie contestată însă de acţionarii Fortis Bank în instanţă.