Intr-o prima instanta, declaratia facuta de presedintele director general al OTE, Lefteris Antonacopoulos, privind intentia OTE de a inchide divizia de telefonie a RomTelecom, a trecut drept o scapare sau un gest pripit. Aceasta in conditiile in care actionarii majoritari de la Atena se intelesesera cu statul roman sa amane luarea unei decizii privind soarta Cosmorom in toamna.
Pana la urma s-a dovedit ca declaratia lui Antonacopoulos are la baza un plan concret privind inchiderea companiei. In cadrul unei prezentari facute recent de OTE pentru investitori, presedintele grupului a precizat clar ca este vorba de lichidare, o decizie concreta urmand a fi luata in al doilea trimestru. Pana atunci, OTE a trasat doua directii: „continuarea negocierilor cu creditorii”, datoriile totale ale companiei fiind de 190 milioane euro si „incetarea investitiilor”.
Ministrul Comunicatiilor Dan Nica s-a inflamat la auzul declaratiei presedintelui grec, adresand o plangere guvernului grec. In consecinta, saptamana trecuta avocati ai Ministerului Comunicatiilor si reprezentantii unei case de avocatura din Londra au analizat chiar posibilitatea chemarii in instanta a OTE pentru declaratiile care au adus prejudicii Cosmorom si, implicit, actionarilor romani. Ministrul Nica a fost deranjat si de intentia grecilor de a pastra licenta de telefonie mobila, chiar si in cazul lichidarii companiei. Acesta a declarat ca „posibilitatea ca RomTelecom (proprietarul Cosmorom n.r.) sa pastreze licenta de telefonie mobila este exclusa”.
Este posibil ca Dan Nica sa fi dejucat prin aceasta declaratie urmatorul posibil scenariu al grecilor: lichidam compania, scapam de datorii si deschidem ulterior o noua companie de telefonie mobila curata si uscata. Prin retragerea licentei, ministrul roman va determina OTE, in cazul in care va vrea sa deschida o noua companie, sa cumpere o alta licenta.
Licenta GSM pentru banda de frecvente de 1.800 MHz pe care o detine Cosmorom a dat posibilitatea crearii unei retele perfecte pentru marile aglomerari urbane. Datorita capacitatii de transmisie mai mare, reteaua Cosmorom ar putea fi tentanta pentru operatorii GSM900 (Connex sau Orange) concurenti.
Deschiderea unui proces intre statul roman si OTE nu ar face deloc bine operatorului. De altfel, aceasta varianta nu este agreata nici de furnizorul de echipamente, Intracom, unul din principalii creditori ai Cosmorom. „Sper ca situatia sa se rezolve in cursul acestei veri, in sensul continuarii activitatii operatorului mobil. Cosmorom are sanse de dezvoltare, pentru ca rata de penetrare a telefoniei mobile este inca scazuta, comparand cu media Uniunii Europene”, a declarat Mihai Gherman, director general adjunct al Intrarom, filiala romaneasca a companiei grecesti Intracom.
Evitarea procesului este o solutie recomandata si de analistul de telecomunicatii Nicolae Oaca. Acesta afirma ca „un proces care s-ar putea prelungi nu va avea efect benefic asupra viitorului operatorului Cosmorom.” In plus, „cei doi actionari ar trebui sa gaseasca, cat mai repede, anul acesta, un partener strategic care sa relanseze compania”, adauga Nicolae Oaca.
Mergand pe ideea lichidarii Cosmorom, pe termen mediu si lung, RomTelecom va avea de pierdut, deoarece „cresterea cifrei de afaceri a operatorilor nationali s-a facut in ultimii ani pe seama telefoniei mobile”, potrivit declaratiei lui Nicolae Oaca. Cum si sefii OTE cunosc aceasta realitate, s-au gandit sa contrabalanseze inchiderea afacerii din Romania prin „accelerarea dezvoltarii operatorilor mobili din Bulgaria si Macedonia” – tari in care OTE a lansat recent un operator mobil. Cu alte cuvinte, chiar daca RomTelecom va avea de pierdut, cresterea la nivel de grup nu va fi afectata.
Pana la urma, o decizie concreta privind viitorul operatorului mobil va fi luata in cadrul Consiliului de Administratie si al Adunarii Generale a Actionarilor de la RomTelecom, compania care detine direct Cosmorom. Chiar si dupa ce OTE a devenit actionar majoritar al RomTelecom (54%), statul roman si-a pastrat dreptul de veto in Consiliul de Administratie al companiei.

Cosmorom in cifre

Datorii totale: 190 milioane euro. Jumatate din aceasta suma reprezinta datoriile catre firma greceasca Intracom.
Pierderi aduse RomTelecom in 2002: 76 milioane euro
Numar de clienti (martie 2003): 92.000
Scaderea numarului de clienti fata de martie 2002: – 18%
Rata de penetrare: circa 2%
Venituri operationale nete (2002): 15,4 milioane euro.