Statele Federate ale Microneziei este o țară insulară din Oceanul Pacific la nord de Papua Noua Guinee. Statul este un stat suveran, în asociere liberă cu Statele Unite ale Americii. Anterior, teritoriul a făcut parte din Teritoriul sub tutelă al Insulelor din Pacific, un teritoriu sub tutelă al Națiunilor Unite administrat de Statele Unite. Constituția statului a fost adoptată în 1979 iar independența a fost acordată în 1986.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu data de 20 septembrie 2016 se aplică provizoriu prevederile Acordului între Uniunea Europeană și Statele Federative ale Microneziei privind exonerarea de obligația de a deține viză de scurtă ședere. 

 

Conform prevederilor acestui acord, cetățenii Uniunii Europene care dețin un pașaport valabil simplu, diplomatic, de serviciu, oficial sau special emis de un stat membru pot intra și rămâne fără viză pe teritoriul Microneziei pentru o perioadă maximă de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile. Cetăţenii români care călătoresc în acest stat cu un pașaport simplu temporar trebuie să se asigure că acesta este valabil cel puţin şase luni.

Siguranţă și criminalitate

În Micronesia pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1986 prin Constituţie. Există sancțiuni severe pentru toate infracțiunile legate de droguri.În Micronesia nivelul de criminalitate este scăzut.Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de infracțiuni minore împotriva străinilor, inclusiv spargeri și furturi non-violente, motiv pentru care se recomandă precauţie.

 

Chiar dacă nu există un orar de călătorie pentru autobuze, unele sunt disponibile spre închiriere.Serviciul de taxi este disponibil în întreg statul și este accesibil.În marile orașe sunt disponibile autoturisme spre închiriere. Cu toate acestea, este necesar să deţineţi un permis de conducere național sau internațional.Moneda oficială a Micronesiei este dolarul american (USD).Există multe bănci SUA asigurate care operează în Micronesia. Cele mai multe cărţi de credit sunt acceptate.Fiecare aeroport din insulă are proprii ofițeri din cadrul Biroului Vamal și din cadrul Biroului de Imigrări.Dacă intenţionaţi să vizitaţi mai multe insule în timpul unei călătorii, va trebui să treceţi prin puncte de control și vamă la fiecare oprire și să completaţi documentele necesare.

 

Vaccinarea nu este necesară, cu excepția cazului în care călătorul provine dintr-o zonă infectată.Plantele și animalele trebuie să aibă aprobare prealabilă înainte de intrarea în Micronesia, iar animalele trebuie să fie în carantină. Importul de substanțe sau arme este strict interzisă.