Aproximativ 44% dintre români intenţionează să contracteze un credit în următoarele şase luni, în timp ce numai 8% sunt siguri că nu vor să se împrumute, arată un sondaj efectuat de către GfK.

Pe plan global, doar Mexicul devansează România, cu 48%, în timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni şi doar 11% dintre spanioli intenţionează să apeleze la creditare în următoarele şase luni.  

Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătăţirea locuinţei – 47%, achiziţia unei maşini – 44%, produsele electronice şi electrocasnice – 41%, cheltuielile cu sănătatea – 41% şi cele neprevăzute – 37%.  

Şase din 10 români alocă între 10 şi 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelaşi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri şi polonezi, 55% dintre spanioli şi 51% dintre cehi.

Pe de altă parte, respondenţii din România sunt mai precauţi şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, faţă de 3% în Polonia şi chiar 8% în Lituania.   Opt din 10 români sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situaţia din Cehia.

Pe de altă parte, doar 60% dintre lituanieni afirmă că achitarea unui împrumut este confortabilă. De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană.

Cehilor le-a fost cel mai uşor să se încadreze în termenele necesare plăţii ratelor – 86%, iar cel mai dificil a fost pentru respondenţii din Ungaria – 69%.  

Într-o discuţie despre situaţia financiară a familiei, principalele motive pentru care românii consideră că aceasta s-a îmbunătăţit sunt creşterea salariului – 62%, noi circumstanţe în familie pentru un sfert dintre cei chestionaţi şi un nou loc de muncă, pentru 18%.

La polul opus, primul aspect menţionat drept cauză a înrăutăţirii situaţiei financiare este creşterea costului vieţii, în 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstanţelor familiale pentru 35% şi, respectiv, scăderea salariului pentru 17% dintre respondenţi.  

 

Cu toate acestea, 44% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei s-a îmbunătăţit şi doar 17% văd o tendinţă negativă.   Întrebaţi dacă discută aspectele financiare cu familia, 43% dintre români admit că vorbesc despre acest lucru doar cu soţul sau soţia, 34% implică familia în subiect, 11% adaugă şi prietenii apropiaţi în discuţie şi tot acelaşi procent optează să nu menţioneze deloc aspectele financiare.

Doar 2% aduc subiectul în discuţie şi faţă de colegii de serviciu.   Iar când vine vorba de familie, românii se gândesc şi la viitor: 86% cred că este important şi foarte important să existe o educaţie financiară încă de pe băncile şcolii şi optează, pe o scară a importanţei marcată de la 1 – cel mai puţin important – la 10 – cel mai important, pentru 8, 9 şi 10.   Sondajul a fost efectuat în luna octombrie, pe un eşantion de peste 3.500 de respondenţi, din şapte ţări: Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Spania şi Ungaria.