Novavax, una dintre companiile americane aflate într-o cursă alertă cu alte companii biotehnologice pentru dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19 a spus că va cumpăra o instalație de producție deținută privat de Institutul pentru Vaccinuri al Indiei, cel mai mare producător al lumii ca volum de vaccinuri.

În ceea ce privește un eventual vaccin, compania Novavax,  cu sediul sediul în Gaithersburg, Maryland, plănuiește să producă un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 anul viitor.

Totodată, Novavax a arătat astăzi că va cumpăra o unitate a grupului indian Cyrus Poonawalla, cu sediul la Praga, în Cehia, pentru 167 de milioane de dolari chas. Unitatea de producție aparține, de asemenea, Institutului pentru Vaccinuri al Indiei.

Miercuri, compania a înrolat primul voluntar pentru fază preliminară a testării vaccinului său pe oameni. Între cele 10 vaccinuri experimentale la nivel global, care sunt testate uman, se numără cele ale companiilor biotehnologice chineză CanSino și americane Moderna și AstraZeneca, ultima în cooperare cu Universitatea Oxford.

Americanii se vor vaccina?

În tot acest timp, în Statele Unite numărul deceselor cauzate de COVID-19 se apropie de 100.000. Și, totuși, potrivit unui sondaj Associated Press, aproximativ jumătate dintre americanii nu sunt siguri că se vor vaccin ati-COVID-19, dacă un vaccin va deveni disponibil.

Statele americane continuă să redeschidă cu prudență economiile lor, în vreme ce încearcă să controleze numărul de noi infecții, spitalizări și decese. În statul New York, unde au murit aproape 30.000 de oameni, Long Island a început să  redeschidă astăzi.

Orașul New York rămâne astfel singura arie în mod esențial închisă. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a permis frizeriilor și saloanelor de coafură din aproape întreg statul să redeschidă.

Economiștii estimează că săptămâna trecută au făcut cereri de ajutor de șomaj între 2,1 – 2,4 milioane de americani. Aceasta ar însemna că numai în 10 săptămâni au aplicat pentru beneficii de șomaj în jur de 41 de milioane de americani.

Primul expert în boli infecțioase al Americii, doctorul Anthony Fauci, și directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, a adoptat, în această dimineață, într-un interviu pentru CNN, un ton ceva mai optimist. El a recomandat ca oamenii să fie alerţi și să fie pregătiți ca virusul să redevină puternic la toamnă, dar a arătat, în același timp, că al doilea val de coronavirus poate fi prevenit, că nu este inevitabil. Doctorul Fauci a vorbit, de asemenea, despre importanța purtării de măști în timpul pandemiei.

Centralele pentru controlul și prevenirea bolilor au actualizat și recomandările privind transportul cu mai multe persoane, insistând din nou asupra spălării mâinilor, dar arătând în același timp că, în special, în mașini trebuie deschise geamurile pentru a îmbunătății circulația aerului. Limitați atingerea suprafețelor frecvent atinse, că acele din băi, ascensoare, bănci, interfețe digitale – se mai spune în actualizarea experților – care adaugă, dacă trebuie să atingeți aceste suprafețe spălați-vă pe mâini cât de curând puteţi timp de 20 de secunde, cu apă și săpun sau folosiți soluții dezinfectante cu 60% alcool./pvelisar/dsirbu